Es calcula que hi ha, en el món, 100 milions de persones que tenen psoriasis. En concret, a Espanya, hi ha 1 milió de persones, és a dir, el 2.3% de la població.
Aquesta malaltia afecta de diferents formes a les persones que la pateixen, no és contagiosa, però desperta molta incertesa. Per aquesta raó, t'expliquem de què es tracta, els factors que la poden produir i com alleujar els símptomes.
Què és la psoriasis
La psoriasis és una malaltia inflamatòria crònica d'origen autoimmunitari que afecta a la pell produint inflamació i lesions escatoses amb crostes. Pot afectar qualsevol part del cos, però normalment apareix als colzes, genolls, al cap, cames i esquena.
En una persona sana, la pell es regenera aproximadament una vegada al mes, mentre que una persona amb psoriasis aquest procés es produeix en 14 dies, de manera que provoca un excés de pell morta en algunes zones.
Aquesta malaltia pot tenir brots en què es manifesta amb molta intensitat i amb els dies va disminuint. Pot aparèixer amb diferents graus d'afectació depenent de la persona. Es classifica en funció dels símptomes, tipus de lesions que apareixen a la pell i la gravetat de tot el conjunt.
¿Qué es una enfermedad autoinmune?
Per entendre la psoriasis, hem d'entendre què és una malaltia autoimmune. Una malaltia autoimmune està provocada pel mateix sistema immunitari que ataca al cos perquè creu que és una amenaça externa. Normalment, el sistema immunitari s'encarrega de protegir el cos de virus o bacteris, però a vegades, no és capaç de diferenciar les cèl·lules externes a les del propi cos.
Els símptomes de les malalties autoimmunitàries solen estar produïts per un excés d'inflamació en unes certes zones del cos. Moltes persones, noten enrogiment, inflor, calor i dolor produïts per culpa d’això.
Actualment, les recerques no han pogut definir què provoca que hi hagi una alteració en el sistema autoimmunitari. Però si que han pogut comprovar que els pacients més afectats són dones entre els 15 i 44 anys.
També s'ha comprovat que la majoria de les malalties autoimmunes es produeixen per tenir antecedents familiars. De manera que, si tens una malaltia autoimmunitària, els teus fills tenen altes probabilitats de contreure’n una, encara que no té per què ser la mateixa.
També s'ha constatat que una dieta amb molt de greix, sucre i amb processats pot influir en l'aparició d'una malaltia autoimmune. Això és perquè aquesta classe d'aliments provoquen més inflamació, la causant de la majoria dels símptomes. També es pensa que els factors ambientals poden tenir participació en el desenvolupament d'aquestes malalties.
A quina edat es manifesta la psoriasis
La psoriasis pot aparèixer en qualsevol edat, encara que hi ha una predisposició perquè es manifesta en dues etapes concretes de la vida. Una seria entre els 20 i 35 anys, mentre que l'altra és a partir dels 50 i 69 anys.
El diagnòstic de la psoriasis el pot fer el dermatòleg en veure l'aparició de les cicatrius en la pell.
Causes de la psoriasis

La psoriasis, com hem dit, és una malaltia autoimmunitària. S'han realitzat recerques per a aquesta classe de malalties, però encara no s'ha pogut concretar les causes exactes. De moment hi ha algunes teories sobre aquest tema. A més, el diagnòstic d'algunes d'aquestes patologies és molt complicat ja que els símptomes són tan diversos que els metges poden confondre'ls amb altres malalties.
Hi ha la teoria que les malalties autoimmunes, i, en conseqüència, també la psoriasis, poden aparèixer per les següents causes:
- Predisposició genètica: la descendència d’una persona amb una malaltia autoimmune té risc de patir la mateixa o una altra.
- Alimentació: certs aliments causen inflamació, la principal causa de la majoria dels símptomes de les malalties autoimmunes.
A més, s'han determinat una sèrie de factors desencadenants per a l'aparició de la psoriasis que també poden produir que els tractaments tinguin menys efectivitat:
- Infeccions: amigdalitis estreptocòccica o infeccions cutànies.
- Clima fred o amb sequedat.
- Pell amb tendència seca.
- Lesions a la pell: cremades, talls o picades.
- Certs medicaments: liti, o per a la pressió arterial.
- Estrès.
- Fumar o estar exposat al fum del tabac.
- L'alcohol.
- Poca llum natural.
- Massa exposició al sol.
Quins símptomes produeix la psoriasis i com comença
Aquesta malaltia pot aparèixer amb diferents símptomes depenent de la persona. El grau i la intensitat poden ser molt variats. Aquesta és la llista dels símptomes més comuns de la psoriasis:
- Zones de pell vermelles amb escates, gruixudes i platejades.
- Punts petits escampats per la pell i escatats (especialment en nens).
- Pell molt seca i amb esquerdes que pica i fins i tot pot sagnar.
- Picor, cremor i irritació.
- Ungles amb picades o acanalades.
- Articulacions rígides i inflamades.

Imatge del centro: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60520
Aquests símptomes solen aparèixer amb brots de la malaltia, i solen durar setmanes o mesos. Cada pacient amb psoriasis pot desenvolupar la malaltia de manera diferent.
Tipus de psoriasis i diferències
El tipus de psoriasis dependrà de com es presenta a la pell del pacient:
- Psoriasis en plaques: és la forma més freqüent d'aquesta malaltia. Aquesta forma produeix pegats a la pell secs i vermells coberts amb escates platejades. A més, aquestes zones solen picar o estar molt sensibles. Es poden veure en qualsevol part del cos i de mides variades.
- Psoriasis a les ungles de mans i peus: es produeix un creixement anormal i canvi en el color. Pot provocar que les ungles se separin de la pell i s’estellin.
- Psoriasis en gotes: sol aparèixer en nens o adolescents i sol ser el resultat d'una infecció. Apareix en forma de gotes petites al cos, especialment al tronc, braços i cames.
- Psoriasis inversa: són zones envermellides que apareixen i empitjoren amb la fricció de la pell. Se solen trobar en l'engonal, gluti i pits.
- Psoriasis pustulosa: crea lesions amb pus en pegats generalitzats i també en àrees concretes.
- Psoriasis eritrodérmica: és poc freqüent i pot abastar a tot el cos amb una erupció vermella, descamació i fins i tot amb picor i cremor.
- Artritis psoriásica: es produeix dolor i inflamació a les articulacions. Pot variar d'intensitat en funció de la persona i causa rigidesa i danys articulars.

A més, hi ha diferents graus de psoriasis en funció de la superfície de pell afectada. Es considera lleu si hi ha zones petites que afecten a menys del 5% del cos. És moderat quan hi ha una afectació d'entre el 3 i 10%. Finalment, es considera greu quan la psoriasis afecta a més del 10% del cos.
Tractament de la psoriasis
No existeix cap tractament que pugui curar la psoriasis, però si que hi ha maneres de controlar els brots. Com hem dit, en funció de la persona, la psoriasis es manifesta d'una forma o una altra, per tant, els tractaments sempre seran adequats a cada pacient.
Els metges especialitzats poden fer diverses proves fins a trobar la combinació ideal per a cada persona. També s'ha de tenir en compte que els tractaments s'han d'anar revisant si, al cap d'un temps, no tenen els mateixos resultats.
Existeixen diferents teràpies: no sistèmiques, sistèmiques i biològica. Les no sistèmiques són tractaments tòpics com ara cremes o fototeràpia. Els tractaments sistèmics són medicaments, mentre que els biològics són medicaments elaborats a partir de cèl·lules o animals que actuen directament en el sistema immunitari.
Psoriasis en persones grans
Com hem comentat, la psoriasis pot aparèixer entre els 50 i 69 anys. Hem de controlar la malaltia perquè aquesta suposa un risc ja que pot desenvolupar altres patologies serioses:
- Artritis.
- Problemes oculars: conjuntivitis, blefaritis i uveítis.
- Obesitat
- Diabetis tipus 2.
- Pressió arterial alta.
- Malalties cardiovasculars.
- Problemes de salut mental: baixa autoestima i depressió.
10 Remeis casolans per a alleujar la psoriasis

T'hem preparat una llista amb remeis casolans per a alleujar la psoriasis, encara que has de tenir en compte que no tots ells poden anar-te bé. A més, és important consultar aquests remeis amb un metge, ja que alguns poden ser contraindicats amb altres tractaments.
Aquí tens els 10 remeis casolans que poden millorar la teva qualitat de vida.
1. Prendre el sol per a millorar els efectes de la psoriasis
El sol pot alleujar les zones afectades per aquesta malaltia. Els raigs UVB (no els UVA o ultraviolats) són beneficiosos per a la pell. Per a comprovar que l'exposició al sol és bona per a tu, has de començar amb prendre el sol durant 5 o 10 minuts al dia i anar augmentant el temps exposició.
2. Omega 3 per a millorar els brots de psoriasis
Cerca aliments rics en omega 3, et fem una llista amb alguns que hi ha:
- Oli d'oliva
- Llavors
- Peix blau
- Fruita seca
- Marisc
- Alvocat
- Verdures de fulla verda
- Civada
3. Probiòtics per contenir brots de psoriasis
Aconseguir un equilibro en la flora intestinal pot ajudar molt al sistema immunitari. Hi ha diferents estudis que indiquen quins són millors per prevenir la inflamació.
4. Posa cúrcuma en el teu menjar per alleujar la psoriasis
La cúrcuma és un condiment per al menjar amb efectes antiinflamatoris. Busca receptes per a poder introduir-la en la teva dieta.
5. Controla la psoriasis amb l'alimentació
L'alimentació és molt important per controlar els brots de psoriasis. És important evitar aliments que puguin afavorir a la inflamació.
Et fem una llista dels què no et convenen:
- Sucre
- Els greixos trans
- Carbohidrats refinats
- Alcohol.
- Carn processada
6. L'estrès és font de brots de psoriasis
Si pateixes d'estrès, és molt probable que pugui estar influint molt negativament en el teu sistema immunitari. És recomanable controlar-ho o reduir-ho, pots provar amb les següents activitats:
- Acupuntura
- Massatges
- Reiki
- Ioga
- Taitxí
A més, l'acupuntura i els massatges poden ajudar a alleujar els dolors produïts per l'artritis.
7. Evitar factors de risc per a no tenir psoriasis
Evita els següents factors de risc per o tenir brots de la malaltia:
- Deixa de fumar o evita ser fumador passiu.
- Lesions a la pell: corts o cremades solars.
- Controla les infeccions i refredats.
8. Compreses de camamilla per a alleujar la picor de la psoriasis
Prepara't una camamilla i agafa una gasa xopada amb la infusió. Col·loca-la en la zona afectada durant 10 minuts, pots repetir-ho 2 vegades al dia.
9. Beure te té efectes positius per a la psoriasis
S'ha estudiat que el te verd i el te negre tenen beneficis cap a les malalties autoimmunes. Tenen flavonoides, catequinas i teaflavinas.
10. Retira el gluten per millorar els símptomes de la psoriasis
S'ha constatat que la retirada del gluten en persones que tenen una malaltia autoimmune han notat molta millora.
No compris productes fets amb blat i venuts com “sense gluten”. Aquests productes són altament processats per la qual cosa és contraproduent. Has de buscar productes fets, per exemple, amb farina de blat de moro, arròs o altres cereals que, de manera natural, no tenen gluten.