sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què són les articulacions acromioclaviculars?

qué son las articulaciones acromioclaviculares

Les Articulacions acromioclaviculars (AAC) són les articulacions que uneixen la clavícula i l'escàpula en la cintura escapular. Aquestes articulacions són importants per a permetre la mobilitat de l'espatlla i són vitals en la realització de moviments complexos.

Les AAC poden ser afectades per lesions i malalties que poden causar dolor i limitar la mobilitat. T'ho expliquem detalladament a continuació.

Potser t'interessa llegir un article relacionat sobre mobilitat articular.

On estan les articulacions acromioclaviculars?

L'articulació acromioclavicular es troba en la part superior de l'espatlla i està formada per la unió de l'extrem distal de la clavícula i la vora interna i lateral de l'escàpula. L'articulació està envoltada per la càpsula articular i s'estabilitza mitjançant dos lligaments principals: el lligament conoide i el lligament trapezoide.

on es troben les articulacions acromioclaviculars

El conjunt d'estructures articulars que connecten la clavícula amb l'acromi de l'escàpula, permeten una àmplia varietat de moviments en l'articulació de l'espatlla. Aquestes articulacions estan estabilitzades per diversos lligaments, incloent-hi els lligaments coracoclaviculars que connecten la clavícula amb la apófisis coracoides de l'omòplat, així com pel lligament acromioclavicular superior i el lligament acromioclavicular inferior de la clavícula amb l'acromi.

L'estabilitat de les articulacions acromioclaviculars també és mantinguda per la càpsula articular que embolica l'articulació i pel lligament lateral de la clavícula que s'estén des de la clavícula cap a l'omòplat. A més, les articulacions acromioclaviculars estan connectades a les articulacions esternoclaviculars per mitjà d'un lligament que uneix la clavícula amb l'estèrnum.

Per què és important l'articulació acromioclavicular?

L'articulació acromioclavicular és important perquè permet que la clavícula es mogui en relació amb l'escàpula, la qual cosa és essencial per als moviments de l'espatlla. L'articulació glenohumeral és la principal articulació de l'espatlla, però les articulacions acromioclaviculars també són importants per a la mobilitat de l'espatlla.

El disc articular és una estructura que es troba en la AAC i ajuda a esmorteir el moviment de l'articulació. Quan hi ha una lesió en l'articulació acromioclavicular, el disc articular pot sofrir danys, la qual cosa pot causar dolor i limitar la mobilitat de l'espatlla.

dolor i lesions en les articulacions acromioclaviculars

Causes comunes de lesió en les articulacions acromioclaviculars

Els símptomes de les lesions en les AAC poden variar des de dolor lleu fins a dolor intens i limitació del moviment. Els pacients amb lesions en les AAC poden experimentar dolor en l'espatlla que s'irradia cap al coll i el braç. El dolor pot empitjorar quan es realitza qualsevol moviment que involucri l'espatlla, com aixecar objectes o realitzar activitats esportives.

La inflor i la sensibilitat al voltant de l'articulació acromioclavicular també poden ser símptomes d'una lesió. Els pacients poden notar un augment en la sensibilitat al voltant de la clavícula i l'escàpula, i poden experimentar un dolor agut en realitzar moviments específics, com aixecar el braç per sobre del cap. Aquestes lesions poden incloure esquinçaments dels lligaments acromioclaviculars o coracoclaviculars, dislocacions de la clavícula i fractures de la clavícula o de l'acromi.

Un altre símptoma comú de les lesions en les AAC és la crepitació o espetec en l'articulació en realitzar moviments del braç. Això pot ser causat pel desgast del cartílag en la superfície articular de l'articulació acromioclavicular, la qual cosa pot fer que les superfícies articulars freguin entre si.

En casos greus, les lesions en les AAC poden causar una dislocació de l'articulació acromioclavicular. Això ocorre quan la clavícula se separa completament de l'escàpula, la qual cosa pot requerir tractament quirúrgic per a corregir.

Tractaments de les lesions en l'articulació acromioclavicular

Quan es produeix una lesió en l'articulació acromioclavicular (AAC), el tractament depèn de la gravetat de la lesió i dels símptomes que presenti el pacient. En casos lleus, es pot tractar la lesió amb teràpia física i repòs, mentre que en casos més greus, pot ser necessari recórrer a la cirurgia.

tractaments de les lesions en l'articulació acromioclavicular

Lesions lleus en articulacions acromioclaviculars:

Per a lesions lleus, es pot aplicar gel i compressió en l'àrea afectada per a reduir la inflamació i el dolor. A més, es pot receptar analgèsics i antiinflamatoris per a controlar els símptomes. Una vegada que el dolor ha disminuït, es pot iniciar la teràpia física per a millorar la mobilitat i la força de l'articulació.

Lesions moderades en articulacions acromioclaviculars:

En casos moderats, pot ser necessari utilitzar un cabestrell per a mantenir el braç en una posició fixa i permetre que l'articulació es recuperi. La teràpia física també és útil per a aquesta mena de lesions i pot incloure exercicis per a enfortir els músculs de l'espatlla i millorar la flexibilitat de l'articulació.

Lesions greus en articulacions acromioclaviculars:

En casos greus, quan la lesió afecta els lligaments i els ossos de l'articulació, pot ser necessari recórrer a la cirurgia. El tractament quirúrgic implica la reparació o la reconstrucció dels lligaments i la fixació de la clavícula a l'os de l'escàpula. Després de la cirurgia, es requereix un període de rehabilitació per a recuperar la força i la mobilitat de l'articulació.

En conclusió, el tractament de les lesions en les articulacions acromioclaviculars depèn de la gravetat de la lesió i dels símptomes que presenti el pacient. En casos lleus, es pot tractar amb teràpia física i repòs, mentre que, en casos més greus, pot ser necessari recórrer a la cirurgia. És important buscar atenció mèdica immediata si se sospita d'una lesió en la AAC per a evitar complicacions i accelerar la recuperació.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu