sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què són les boqueres i com tractar-les

Boqueras

Esquerdes en la comissura de la boca? Les boqueres són especialment doloroses i molt molestes quan vols parlar o menjar. T'expliquem què pot produir-les i et donem els millors consells perquè puguis recuperar-te més ràpid.

Què són les boqueres?

Les boqueres són ferides que apareixen a la comissura dels llavis que es crea per un desenvolupament excessiu de fongs o bacteris. Quan apareixen es nota dolor, enrogiment i descamació de la boca. Per culpa del dolor, sol ser difícil obrir la boca per parlar o menjar. A vegades, les boquers solen aparèixer juntament amb una capa blanquinosa.

Aquestes ferides es coneixen, en termes mèdics, com queilitis angular i s'ha comprovat que solen aparèixer més en nens i persones grans. Si no es tracten com cal, poden empitjorar i retarda més el seu procés de curació. En cap cas és un problema greu, però és interessant tractar-lo a temps per evitar més molèsties a la zona.

La ferida que apareix a la comissura de la boca normalment té una esquerda o fissura a les cantonades de la boca o en les dues. Aquesta ferida provoca coïssor, irritació i molèsties quan es vol obrir la boca. Normalment comença per l’enrogiment i descamació de la pell, després apareixen erosions i fissures de color blanc o groc.

Les boquers s'han de controlar perquè si s'originen per culpa d'un procés infecciós llavors es poden contagiar. A més, la infecció pot estendre's per la boca.

Símptomes de les boqueres

Et detallem els símptomes de la queilitis angular, és a dir, boques, que una persona sol presentar:

 • Acumulació de saliva a la boca.
 • Ferides a les comissures dels llavis.
 • Es creen crostes o úlceres a les comissures.
 • Sensació de tibantor a la pell.
 • Apareix una membrana de color blanca o groga en la pell de la zona afectada.

Factors de risc que contribueixen en l'aparició de boqueres

En general, totes les persones poden tenir boqueres, però s'ha comprovat que hi ha dos grups de població que tenen més tendència a tenir-les: els nens i les persones grans. La causa de les boqueres pot variar en funció de la persona.

Hi ha factors de risc que poden contribuir a l'aparició de les boqueres. A més, l'aparició d'aquestes lesions poden ser un signe que hi ha una patologia important que l'està provocant:

 • Portar les pròtesis dentals mal ajustades.
 • Sistema immunològic feble pot provocar que penetrin els bacteris a la pell.
 • Tenir diabetis.
 • Al·lèrgia a un medicament.
 • La calor o el fred excessiu.
 • La sialorrea, és a dir, la salivació excessiva pot produir irritació en la comissura de la boca. Aquesta afectació, en adults, pot estar produïda per la medicació o bé per tenir una patologia neurològica.
 • Falta de vitamines i minerals: falta de vitamina 12 o anèmia ferropènica.
 • Tenir VIH.
 • Tenir una infecció a la boca per tenir algun bacteri o virus, per exemple, la candidiasi oral.

Remeis per tractar les boqueres

Les boqueres triguen a desaparèixer, aproximadament, entre 1 i dues setmanes. Per aquesta raó, és important conèixer què ho provoca per a poder atacar el problema d'arrel.

Per a poder determinar un remei per a les boqueres és important conèixer la causa. Un especialista pot demanar anàlisi de sang per a descartar que no siguin provocades per una alteració en els nivells de vitamines i minerals en el cos o per una malaltia.

Depenent de l'origen de les boqueres, pot ser que sigui convenient adaptar l'alimentació per aportar els nutrients necessaris al cos. Pot ser que també sigui convenient adaptar l'alimentació per poder ingerir les quantitats de vitamines òptimes. D'altra banda, si l'origen és una infecció, el millor serà tractar-la amb cremes antibiòtiques o antifúngiques.

En el cas d'una persona gran que porti implants dentals, seria interessant acudir a un dentista per determinar si hi ha algun problema amb la peça dental. Per exemple, pot ser que tingui una pròtesi dental mal ajustada. El que haurà de fer el dentista és revisar els implants i ajustar-los.

Consells per curar les boqueres

Quan apareixen aquestes ferides, és important tenir en compte aquests consells per a evitar que empitjorin i poder curar les boqueres:

 • No toquis la ferida de la comissura dels llavis ni amb els dits ni amb la llengua. Procura no obrir massa la boca per a ajudar a cicatritzar millor.
 • Evita aliments picants i molt calents.
 • Mantingues una bona higiene bucodental.
 • L'àloe vera és coneguda per les seves propietats calmants i pot ajudar a la cicatrització.

Quin és el tractament adequat per a les boqueres

El tractament per a les boqueres pot variar en funció de l'origen. És important anar a un metge perquè pugui avaluar la teva situació i determinar el procediment. Aquests són alguns dels tractaments més habituals per a les boqueres:

 1. D'origen bacterià: la persona haurà d'utilitzar antibiòtics també és necessari evitar el contacte amb les mans.
 2. Per culpa de canvis de temperatura: si és per culpa del fred extrem o per calor excessiva una bona solució és un bàlsam labial.
 3. Problemes per dentadura mal ajustada, és especialment comuna en persones d'edat avançada: és important acudir al dentista. Una vegada solucionat el problema, per a ajudar a curar la ferida, és necessari evitar els menjars picants i obrir en excés la boca.
 4. Per al·lèrgia: s'ha de localitzar la substància que està provocant l'al·lèrgia.

Com pots prevenir les boqueres

És important mantenir la pell de la zona hidratada i elàstica per a prevenir que es trenqui amb facilitat al menjar o parlar. Evita la saliva en la zona, així que no toquis la pell amb la llengua. Tingues en compte que el canvi brusc de temperatura pot empitjorar l'estat de la ferida i fer moviments bruscos amb la boca.

A més, tenir una alimentació saludable que t'aporti les vitamines i nutrients necessaris és important, especialment si tens tendència a tenir boqueres per un dèficit nutricional. Això no solament és important per a evitar les boqueres, sinó que també és crucial per a mantenir una bona salut.

Finalment, si el problema és per tenir un sistema immune dèbil, llavors és recomanable consultar a un especialista perquè et recomani suplements.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2021

menu