sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què són les escares en gent gran i com tractar-les

Escares en persones grans

Vius amb una persona gran a casa? Llavors has de preocupar-te per les escares en gent gran ja que són lesions a la pell que surten per la falta de mobilitat d'una persona.

T'expliquem què són les escares en persones grans, quins graus hi ha i com prevenir-les.

Què són les escares

Les escares o úlceres de decúbit són lesions a la pell que apareixen en persones que passen molt temps sense moure's. S'associen a una persona gran enllitat per mobilitat molt reduïda, en pacients que passen un període molt llarg sense moure's del llit o en una cadira de rodes.

Aquestes lesions apareixen per la pressió constant que el propi cos dona als vasos sanguinis. Aquests queden aixafats i provoca que els teixits de la pell es morin per la falta de reg sanguini. També apareixen pel frec de les superfícies de suport de la persona, ja sigui per la roba o pels llençols.

Formes de prevenció d'escares

Per què apareixen les escares en ancians i persones majors?

Les escares o úlceres per pressió es produeixen pel contacte continu de la pell amb una superfície. Aquesta classe de contacte ha de ser continu i durant un període llarg de temps, per la qual cosa normalment és una persona gran enllitada i amb mobilitat molt reduïda que tenen escares.

Els principals factors que provoquen l'aparició d'escares són:

 • La pressió contínua en una zona del cos: al no haver-hi un flux sanguini idoni la pell sana té problemes per a poder obtenir oxigen i nutrients per a les cèl·lules.
 • Fricció per culpa de la roba o un altre teixit: especialment quan hi ha humitat. Pot ser perquè en èpoques de calor el pacient suï molt o bé perquè no s'ha assecat bé després del bany.
 • Fregaments entre el cos i una altra superfície externa.

A més, les següents situacions pot complicar encara més la situació:

 • Problemes a la pell com ara sequedat o edemes.
 • Infeccions.
 • Pell humida (per incontinència, suor o falta d'higiene)
 • Falta d'hidratació o mala alimentació.
 • Frec continu de la pell amb llençols o roba.

Tipus d'escares

Hi ha diferents tipus d'escares en funció de la incisió de la lesió a la pell.

 • Grau 1: Apareix una taca vermella o fosca a la pell, per solucionar-ho s’ha de moure el pacient i també es pot fer un massatge amb cremes que afavoreixi la circulació.
 • Grau 2: en aquest estat ja comencem a veure una ferida, butllofa o erosió a la pell. La lesió de la pell pot supurar sang i és important curar la ferida i moure el pacient més sovint.
 • Grau 3: es tracta d'una ferida profunda, té un buit i el teixit afectat s'ha necrosat. Solen tenir pus, per la qual cosa indica que hi ha una infecció que s'ha de controlar perquè no s'estengui.
 • Grau 4: és la ferida més greu i l'escara té forma de cràter. És molt profunda i pot arribar als tendons, músculs o ossos. Aquesta lesió provoca dolor i el pacient fins pot perdre força a la zona afectada.
Tipus d'escares en gent gran

En quines zones apareixen les escares en gent gran

Les àrees on se solen produir les escares són en zones de la pell on hi ha prominències òssies. Normalment podem trobar escares en:

 • Part posterior del cap o laterals.
 • En les escàpules o columna vertebral.
 • En la part posterior de braços i cames.
 • Còccix i gluti.
 • Talons o turmells.
A on surten les escares?

Tractaments i cures per a les escares i ulceres

En funció del tipus d'úlcera es requerirà l'assistència mèdica per poder curar-la. També, pot ser que el pacient necessita un antibiòtic per assegurar que no hi hagi una infecció que pugui estendre's pel cos. Veurem quines cures de les úlceres per pressió són necessaris en funció del grau d'escares tingui la persona gran:

 • Grau 1: s'ha de rentar la ferida amb sabó neutre i aplicar crema hidratant. És important canviar la posició més vegades al dia.
 • Grau 2: en aquest estat més avançat es renta la ferida amb una solució salina per a poder treure el teixit mort de la pell. Després s'ha de cobrir la ferida amb benes especials per evitar infeccions i millorar la cicatrització.
 • Grau 3 i 4: les lesions les tracta el personal mèdic ja que són de gravetat.

Com prevenir escares en persones grans

Si saps com prevenir les escares baixes molt la probabilitat que una persona gran li puguin aparèixer. Les cures de la pell són essencials per a evitar les úlceres.

El primer que has de tenir en compte és que és important revisar la pell de les persones de la tercera edat amb regularitat. És molt important fer-ho en persones que no tenen mobilitat, però també hem de parar esment a persones grans que no són molt actives. Sobretot, cal controlar les zones que hem indicat que són les més vulnerables a veure's afectades.

Has de controlar i mantenir la pell de la persona gran neta, seca i hidratada. Per això pots utilitzar una opció salina temperada i aplicar-la sobre les escares que puguin haver aparegut. D'aquesta manera s'elimina la pell morta. És important que la pell estigui ben hidratada i assecar-la bé després del bany.

Has d'afavorir al màxim la mobilitat de la persona i canviar de postura sovint ja que, com hem dit, les escares apareixen per estar massa estona en una mateixa posició. Assessora't per trobar productes que hi ha en el mercat per evitar l'aparició de les escares, per exemple, coixins, peces d'escuma, matalàs d'aire, roba de llit, entre altres.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu