sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Què són les ortesis i quins tipus existeixen?

Segur que has escoltat a parlar de les pròtesis, però saps la diferència entre aquestes i les ortesis? Els dos són elements que proporcionen les ortopèdies o fisioterapeutes, però tenen funcions molt diferents. Per aquesta raó, et parlem per què serveixen i com poden ajudar-te en cas de lesions les ortesis.

Què són les ortesis

Una ortesis és un dispositiu extern que serveix d'ajuda i suport en diferents zones del cos que el necessiten. Per tant, són tots aquests aparells, dispositius, ajudes tècniques i suports que poden corregir o facilitar l'acció d'un moviment. També permeten sostenir, alinear o estabilitzar parts de l'aparell locomotor.

Es tracta d'un dispositiu que serveix de suport o reforç per a una funció de l'estructura del cos que, per raons vàries, pot tenir una lesió, malformació o qualsevol patologia que faci que la persona no pugui utilitzar aquesta zona amb normalitat.

Un exemple d'aquestes són les ortesis bitutores que permeten protegir i estabilitzar el membre inferior durant la marxa.

Diferències entre ortesis, pròtesis i fèrules

Les ortesis no s'han de confondre amb les pròtesis, encara que els dos són productes ortopèdics. Les pròtesis substitueixen completament una extremitat del cos, mentre que les ortesis serveixen per millorar la funció de l'aparell locomotor o estructurals del sistema musculoesquelètics.

Com hem explicat en articles anteriors, les pròtesis s'han dissenyat i pensat perquè una persona que li falti una part del seu cos pugui substituir-lo. És una extensió artificial per poder reemplaçar i fer la mateixa funció que la part del cos que ja no hi ha.

Diferència entre ortesis i pròtesis.

Per part seva, les fèrules, són dispositius externs habitualment fets de guix o de fibra de vidre, però alguns també poden estar fets de fusta, cartó o plàstic. La seva funció és la immobilització d'una part del cos en una posició adequada. Normalment s'utilitzen en zones que tenen més mobilitat.

Per exemple, les fèrules, s'utilitzarien en cas de fractures o luxacions per aconseguir la correcta recuperació. Gràcies a aquests dispositius se'ls dona temps a consolidar-los i la cicatrització dels teixits musculars. A diferència del guix, les fèrules es poden ajustar i retirar pel mateix pacient.

Quins tipus de ortesis existeixen i per què s'utilitzen?

Existeixen quatre tipus de ortesis:

Estabilitzadores

Aquest tipus d'ortesi serveixen per a immobilitzar una part del cos i és un sistema molt freqüent per a lesions com els esquinços i tendinitis d'Aquil·les.

Funcionals

Són semirígides perquè permeten fer part del moviment ja que són parcialment elàstiques.

Correctores

Permeten corregir deformitats esquelètiques. Principalment el seu ús està indicat en nens perquè és en edat primerenca que encara es pot corregir unes certes deformitats. Aquí també entrarien les ortesis de tronc o cotilles que ajuden a corregir problemes com l'escoliosi.

Protectores

S'utilitzen per corregir una posició concreta una part del cos on hi hagi lesions i recuperar-se de la lesió més ràpidament.

Tipus de ortesis que s'usen habitualment

Les ortesis més habituals són les que s'utilitzen per a membres superiors, els inferiors i per a la columna vertebral.

Les de membres superiors: són pacients amb problemes amb lesions en el braç i l’espatlla. També són una ajuda per a persones que tinguin problemes neurològics, paràlisi cerebral o lesions medul·lars i de nervis perifèrics.

Tenen la funció d'exercir com a suport extern aplicat al cos per a poder modificar conductes funcionals o estructurals del sistema neuromusculoesquelètic d'aquesta zona. Aquesta classe de ortesis es poden classificar en: fèrules de dit, canells, colzes o suports d'espatlla.

En quan a les ortesis de membres inferiors són elements que serviran per a corregir, descarregar o per a alienar parts inferiors del cos com: el peu, turmell, genoll o maluc. Ja sigui per separat o al mateix temps.

Els materials utilitzats són acer, alumini o tempopolàstics i porten velcro per a subjectar l’ortesi a l'extremitat.

Quant a les ortesi de columna vertebral podem trobar dispositius que serveixen per a corregir problemes en el tronc com ortesis de tronc, cotilla o faixa ortopèdics.

Problemes de mobilitat amb persones amb ortesis

Les ortesis serveixen perquè persones amb lesions que impliquen pèrdua de mobilitat recuperin la funcionalitat de la part del cos afectada. Es pot donar el cas que persones que presentin cert risc elevat de patir un esquinç o lesió pugui necessitar-ne una. També poden servir per a persones que a causa d'una lesió tinguin inflamació, pèrdua de funció i dolor.

Sistemes salvaescales per a persones amb mobilitat reduïda o en recuperació

Els salvaescales són ideals perquè persones amb problemes de mobilitat o amb cadira de rodes puguin moure's tranquil·lament per la seva llar. Les persones amb lesions en la part inferior del cos o en el tronc poden tenir lesions que provoquin dolor o falta de mobilitat, per la qual cosa baixar i pujar escales pot ser tot un repte.

A VALIDA disposem d'una varietat molt àmplia de cadires salvaescales, un sistema molt popular en cases de particulars perquè solucionen el problema de baixar i pujar escales.

Gràcies a les cadires puja escales, les persones que tenen problemes de mobilitat, ja sigui per una lesió, malaltia o per l'edat, poden moure's sense dolor i amb seguretat per tota la seva llar.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu