sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Quina és la diferència entre fogots i suors?

Diferencia entre sofocos y sudor por enfermedad

Normalment, quan parlem de fogots i suors tendim a relacionar-los amb la menopausa. Encara que, hem de ser consents que a vegades són un símptoma d'una malaltia o d'un tractament per a alguna patologia. És important conèixer la diferència entre fogot i suors per a poder detectar-los i trobar una solució en els casos que pot afectar la qualitat de vida.

Quan tenim fogots?

Els fogots són episodis sobtats de calor intensa i sudoració que poden afectar persones que pateixen certes condicions mèdiques. Aquests episodis poden variar en intensitat i durada, i sovint són descrits pels qui els experimenten com una sensació sobtada de calor que s'irradia des de l'interior del cos cap a la superfície de la pell.

En el context d'algunes malalties, el fogot pot ocórrer per l'alliberament de certes substàncies químiques en el cos, com les citocines inflamatòries. Les citocines són proteïnes que exerceixen un paper important en la resposta immunològica i poden estar elevades en situacions de malaltia, com alguns tipus de càncer.

Diferència entre fofots i suors

En alguns casos, els fogots també poden estar associats amb el tractament del càncer, com la quimioteràpia. Alguns medicaments utilitzats en el tractament del càncer poden afectar l'equilibri hormonal del cos o tenir efectes secundaris que desencadenin aquests episodis de calor sobtada.

Per què tenim sudoració?

La sudoració és el procés mitjançant el qual el cos allibera líquid a través de les glàndules sudorípares de la pell. Aquest líquid, conegut com a suor, està compost principalment d'aigua i petites quantitats de sals i altres substàncies. La sudoració és una funció vital del cos humà i compleix diverses funcions, entre les quals s'inclouen:

  1. Regulació de la temperatura corporal: La principal funció de la sudoració és ajudar a regular la temperatura corporal. Quan la temperatura del cos augmenta, ja sigui degut a la calor ambiental o a l'augment de l'activitat física, el cos allibera suor per a refredar-se. A mesura que la suor s'evapora de la pell, absorbeix calor del cos, contribuint així a la dissipació de la calor i al manteniment d'una temperatura corporal constant.
  2. Eliminació de toxines: La sudoració també juga un paper en l'eliminació de certes substàncies tòxiques del cos. A través dels porus de la pell, la suor pot eliminar petites quantitats de metalls pesants, productes químics i altres substàncies no desitjades.
  3. Hidratació de la pell: La sudoració ajuda a mantenir la pell hidratada en alliberar aigua a la superfície de la pell. Això és beneficiós per a la salut de la pell en ajudar a prevenir la sequedat i la irritació.

La quantitat de suor produïda pot variar segons factors com l'activitat física, la temperatura ambient, el nivell d'estrès i la salut general d'una persona. A més, algunes condicions mèdiques poden afectar la regulació normal de la sudoració. Si algú experimenta canvis significatius en el seu patró de sudoració o té preocupacions relacionades, és recomanable buscar l'orientació d'un professional de la salut per a avaluar i abordar qualsevol problema subjacent.

Com prevenir la sudoració i els fogots

La prevenció dels fogots i la sudoració excessiva pot dependre de la causa subjacent d'aquests símptomes. Aquí hi ha algunes estratègies generals que poden ser útils, però és important tenir en compte que és fonamental consultar a un professional de la salut per obtenir assessorament específic segons la situació individual:

Prevenció de fogots:

  • Identificació de la causa subjacent: Si els fogots estan relacionats amb una condició mèdica específica o un tractament, abordar la causa subjacent pot ser essencial. Treballar de prop amb l'equip mèdic per a gestionar la malaltia i valorar opcions de tractament pot ajudar a reduir els fogots. En algunes ocasions es pot valorar la teràpia hormonal.
  • Estil de vida saludable: Mantenir un estil de vida saludable pot ser beneficiós. Això inclou una dieta equilibrada, exercici regular i tècniques de gestió de l'estrès. L'estrès pot desencadenar fogots en algunes persones, per la qual cosa pràctiques com la meditació i la relaxació poden ser útils.
  • Evitar desencadenants: Identificar i evitar factors desencadenants coneguts, com certs aliments, begudes calentes, ambients calorosos o situacions d'estrès, pot ajudar a minimitzar la freqüència dels fogots.
Calors excessius per patologies

Prevenció de sudoració excessiva:

  • Higiene personal: Mantenir una bona higiene personal pot ajudar a controlar la sudoració i prevenir la mala olor. Dutxar-se regularment i usar roba neta poden ser mesures útils.
  • Ús de roba adequada: Optar per roba transpirable, lleugera i de colors clars pot ajudar a mantenir el cos fresc i reduir la sensació de sudoració. A més, utilitzar peces que absorbeixin la humitat pot ser beneficiós.
  • Ús d'antitranspirants: L'aplicació d'antitranspirants en àrees propenses a la sudoració, com les axil·les, pot ajudar a controlar la producció de suor. Aquests productes solen contenir ingredients com a sals d'alumini que ajuden a bloquejar temporalment les glàndules sudorípares.
  • Evitar desencadenants: Igual que amb els fogots, identificar i evitar factors desencadenants de la sudoració, com a aliments picants, begudes estimulants o situacions estressants, pot ser útil.

Si les mesures preventives no són efectives o si la sudoració o els fogots són persistents i afecten significativament la qualitat de vida, es recomana buscar l'opinió de professionals de la salut.

Els fogots i sudoració símptomes de la menopausa

Els fogots i la sudoració són símptomes comuns experimentats per les dones durant la menopausa. La menopausa és una etapa natural en la vida d'una dona que generalment ocorre al voltant dels 50 anys, marcada per la interrupció permanent de la menstruació. Els fogots durant la menopausa són episodis sobtats de calor intensa que afecten principalment la part superior del cos i la cara.

També són comuns de la menopausa les sudoracions nocturnes. Aquests problemes nocturns i els fogots provoquen interrupcions del son.

Alimentació i estil de vida sa

Aquests episodis poden anar acompanyats de sudoració excessiva i enrogiment de la pell. La durada i la freqüència dels fogots varien entre les dones, i solen estar relacionats amb els canvis hormonals (estrògens i progesterona), especialment la disminució dels nivells d'estrogen. Encara que els fogots són un símptoma normal de la menopausa, poden ser incòmodes i afectar la qualitat de vida.

El tractament per als fogots en la menopausa pot incloure teràpies hormonals, canvis en l'estil de vida, com ara una dieta saludable i la pràctica d'exercicis regulars, així com enfocaments alternatius com l'acupuntura o suplements de cereals. És important que les dones que experimenten fogots durant la menopausa consultin amb el seu metge per a discutir les opcions de maneig més adequades per a la seva situació particular.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu