sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Sarcopènia, què és i com afecta a les persones grans

Qué es la sarcopenia

Arribada l'edat adulta, la capacitat de moviment i agilitat es veuen altament afectades. Amb el sedentarisme i mals hàbits de vida, porten a moltes persones adultes al que es denomina sarcopènia. Aquí t'expliquem què és la sarcopènia i com afecta les persones de mitjana edat i al procés d'envelliment.

Què és la sarcopènia

La sarcopènia és un terme mèdic que es refereix a la pèrdua de massa muscular i força que es produeix amb l'envelliment. Aquesta condició és comuna en persones majors i pot resultar en feblesa, disminució de la mobilitat, augment del risc de caigudes i fractures, i una disminució general en la qualitat de vida. La sarcopènia pot ser causada per diversos factors, incloent-hi la falta d'activitat física, una ingesta inadequada de proteïnes, desequilibris hormonals i processos inflamatoris.

És important tractar i prevenir la sarcopènia a través de l'exercici regular, una dieta rica en proteïnes i una atenció mèdica adequada. Sinó es tracta a temps, pot desenvolupar a una discapacitat física i altres conseqüències mèdiques.

Formes d'evitar la debilitat muscular.

Causes de la sarcopènia

La sarcopènia, o pèrdua de massa muscular associada a l'envelliment, pot ser causada per una combinació de factors. Algunes de les causes principals del desenvolupament de la sarcopènia inclouen:

 • Inactivitat física: La falta d'exercici i activitat física és una de les principals causes de la sarcopènia. Quan les persones envelleixen, tendeixen a tornar-se menys actives, la qual cosa condueix a una pèrdua gradual de massa muscular.
 • Canvis hormonals: Amb l'envelliment, el cos experimenta canvis en els nivells hormonals, incloent-hi una disminució en la producció d'hormones com la testosterona i l'estrogen, que són importants per a mantenir la massa muscular.
 • Ingesta inadequada de proteïnes: Les proteïnes són essencials per a mantenir i reparar els músculs. A mesura que les persones envelleixen, poden tenir una ingesta de proteïnes insuficient, la qual cosa dificulta la capacitat del cos per a mantenir la massa muscular.
 • Resistència a la insulina i metabolisme alterat: Amb l'envelliment, el cos pot tornar-se menys sensible a la insulina, la qual cosa pot afectar negativament el metabolisme de les proteïnes i contribuir a la pèrdua de massa muscular.
 • Inflamació crònica: La inflamació crònica associada amb malalties cròniques com l'obesitat, la diabetis i les malalties cardiovasculars pot contribuir a la sarcopènia en afectar negativament el metabolisme muscular.
 • Factors genètics: La predisposició genètica també pot exercir un paper en la sarcopènia. Algunes persones poden ser genèticament més susceptibles a perdre massa muscular amb l'envelliment que unes altres. A vegades, es pot desenvolupar la pèrdua de les unitats motores de la medul·la espinal.

És important tenir en compte que la sarcopènia generalment és el resultat d'una combinació d'aquests factors, i abordar múltiples aspectes, com l'activitat física, la dieta i el maneig de condicions mèdiques subjacents, és clau per a prevenir i tractar aquesta condició.

Exercici per millorar la falta de massa muscular.

Símptomes de la sarcopènia en persones grans

La sarcopènia pot provocar una varietat de símptomes i conseqüències que afecten la qualitat de vida i la funcionalitat diària d'una persona. Alguns dels símptomes i conseqüències comunes inclouen:

 1. Feblesa muscular: La pèrdua de massa muscular pot provocar feblesa generalitzada, la qual cosa dificulta realitzar activitats quotidianes com aixecar-se d'una cadira, pujar escales o aixecar objectes.
 2. Disminució de la força: Juntament amb la feblesa muscular, la sarcopènia pot portar a una disminució de la força, la qual cosa afecta la capacitat de fer tasques físiques que abans es realitzaven fàcilment.
 3. Disminució de la mobilitat: La pèrdua de massa muscular i força pot afectar la mobilitat i la capacitat de caminar, la qual cosa augmenta el risc de caigudes i lesions.
 4. Fatiga: Les persones amb sarcopènia poden experimentar fatiga crònica a causa de l'esforç addicional que requereix el cos per a realitzar activitats físiques bàsiques.
 5. Major risc de caigudes i fractures: La feblesa muscular i la disminució de la mobilitat augmenten el risc de caigudes, la qual cosa pot provocar fractures i altres lesions.
 6. Canvis en la composició corporal: La sarcopènia pot resultar en un augment del greix corporal i una disminució de la massa muscular, la qual cosa pot portar a canvis en la composició corporal i un augment del risc d'obesitat i malalties relacionades amb l'obesitat.
 7. Disminució de la qualitat de vida: Els símptomes de la sarcopènia poden afectar significativament la qualitat de vida d'una persona, limitant la seva capacitat per a participar en activitats socials, recreatives i laborals.

Com es diagnostica la sarcopènia en persones grans?

El diagnòstic de sarcopènia en persones grans generalment implica una avaluació integral que inclou:

 • Historial mèdic i examen físic: El metge revisarà l'historial mèdic del pacient i realitzarà un examen físic per a avaluar la força muscular, la mobilitat i qualsevol signe de pèrdua de massa muscular.
 • Mesurar la massa muscular: Es poden utilitzar diferents mètodes per a mesurar la massa muscular, com la bioimpedancia elèctrica, l'absorciometria de raigs X d'energia dual (DEXA) o la tomografia computada (TC). Aquestes proves ajuden a determinar la quantitat de massa muscular present en el cos.
 • Proves de força muscular: Es poden realitzar proves de força muscular, com la prova d'aixecament de pes, per a avaluar la força muscular en diferents grups musculars i el rendiment físic.
 • Avaluació de la funció física: A més de mesurar la massa muscular i la força, és important avaluar la funció física global del pacient, inclosa la capacitat per a realitzar activitats quotidianes com aixecar-se d'una cadira, caminar i pujar escales.
 • Anàlisi de sang: Es poden realitzar anàlisi de sang per a avaluar els nivells de proteïnes i hormones relacionades amb la massa muscular, com l'albúmina, la creatinina i la testosterona.
 • Avaluació de la ingesta dietètica: El metge pot revisar la ingesta dietètica del pacient per a assegurar-se que estigui consumint suficients proteïnes i altres nutrients essencials per a mantenir la massa muscular.

Tractaments i exercicis per a combatre la sarcopènia en persones grans

El tractament de la sarcopènia en persones grans generalment implica una combinació d'estratègies i inclouen un canvi en l'estil de vida:

Tractament per la sarcopènia

Exercici de resistència

L'exercici de resistència, com l'aixecament de pesos o l'ús de bandes de resistència, és fonamental per a millorar la força muscular i contrarestar la pèrdua de massa muscular associada amb la sarcopènia. Es recomana realitzar exercici físic almenys dues o tres vegades per setmana, amb una varietat d'exercicis que treballin la funció muscular.

Exercici aeròbic

L'exercici aeròbic, com caminar, nedar o anar amb bicicleta, també és important per millorar la salut cardiovascular i mantenir la mobilitat. Es recomana realitzar activitat aeròbica d'intensitat moderada durant almenys 150 minuts a la setmana, segons les pautes d'activitat física per a adults.

Nutrició adequada

Consumir una dieta rica en proteïnes i altres nutrients essencials és crucial per a mantenir i reparar la massa muscular. Es recomana consumir almenys 1,2 a 2 grams de proteïna per quilogram de pes corporal al dia, juntament amb una varietat de fruites, verdures i grans sencers.

Suplements nutricionals

En alguns casos, els suplements nutricionals, com els batuts de proteïnes o els suplements d'aminoàcids, poden ser útils per a augmentar la ingesta de proteïnes en persones que tenen dificultats per a obtenir suficients nutrients de la seva dieta.

Optimització hormonal

En alguns casos, especialment en homes amb nivells baixos de testosterona, la teràpia de reemplaçament hormonal pot ser beneficiosa per millorar la massa muscular i la força. També pot usar-se l'hormona de creixement.

Fisioteràpia i teràpia ocupacional

Els fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals poden proporcionar exercicis específics i tècniques de mobilització per millorar la força muscular i la funcionalitat.

Medicaments

Encara que no existeixen medicaments específics aprovats per a tractar la sarcopènia, alguns medicaments, com els agonistes dels receptors de l'hormona del creixement, poden ser investigats en el tractament d'aquesta condició en el futur.

És important que el tractament de la sarcopènia sigui individualitzat a cadascun dels pacients amb sarcopènia i supervisat per un metge o un altre professional de la salut, especialment en persones majors amb altres condicions mèdiques o factors de risc. A més, és important seguir un enfocament integral que inclogui exercici regular i hi hagi una contracció del múscul esquelètic, una nutrició adequada i el maneig de condicions mèdiques subjacents per a optimitzar els resultats del tractament.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu