sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Sensibilitat dental en persones grans

Sensibilidad dental en personas mayores

Molèsties en les genives o a les dents? La sensibilitat dental és un dolor molt molest que s'accentua amb l'edat. Les persones grans, a causa del pas del temps, sofreixen més d'aquest problema perquè l'esmalt natural de les dents es desgasta. A més, els medicaments i altres tractaments pot afectar la salut dental greument.

Què és la sensibilitat dental?

La sensibilitat dental és una condició en la qual s'experimenta dolor o molèsties temporals en exposar les dents a certs estímuls externs. Aquests estímuls poden incloure canvis de temperatura (calor o fred), aliments dolços, àcids o picants, i la pressió exercida durant el raspallat dental. Això es produeix per l'exposició de la dentina.

La sensibilitat dental passa quan la capa externa de les dents, anomenada esmalt, es desgasta o es torna més prima, exposant així les capes internes més sensibles de la dent, com la dentina. El desgast de l'esmalt comporta que la dentina, que conté petits túbuls que connecten directament amb el nervi dental, estigui exposada. Quan aquestes àrees sensibles queden exposades, poden causar sensacions doloroses o incòmodes.

Tractament per a la sensibilitat dental

Els símptomes de la sensibilitat en les genives

La sensibilitat dental es manifesta a través de símptomes específics que poden variar en intensitat i durada. Els símptomes comuns de la sensibilitat dental inclouen:

  1. Dolor agut i sobtat: La sensibilitat dental sol causar un dolor agut i sobtat en exposar les dents a estímuls específics, com a aliments freds o calents, begudes, dolços, aliments àcids o el contacte amb l'aire fred.
  2. Dolor en raspallar-se: Les persones amb sensibilitat dental poden experimentar dolor en raspallar-se les dents, especialment si utilitzen raspalls de dents amb truges dures o apliquen massa pressió durant el raspallat.
  3. Malestar al respirar: La inhalació d'aire fred pot desencadenar dolor en les dents sensibles, la qual cosa pot fer que les persones evitin la respiració profunda en climes freds.
  4. Dolor al menjar o beure: La sensibilitat dental pot causar molèsties en menjar o beure aliments i begudes calentes, fredes, dolces o àcides.
  5. Dolor al contacte: El dolor pot manifestar-se quan les dents sensibles entren en contacte amb altres dents, la llengua o qualsevol objecte, com a utensilis de cuina.
  6. Sensació d'ardor o punxades: Algunes persones descriuen la sensació com ardor o una punxada breu en les dents afectades.

Les principals causes de la sensibilitat dental

La sensibilitat dental pot afectar persones de totes les edats, però alguns factors relacionats amb l'envelliment poden contribuir a la sensibilitat de les dents en persones grans. Aquí t'expliquem algunes de les causes:

Erosió de l'esmalt:

L'erosió de l'esmalt pot ser causat pel desgast natural pel temps i factors externs, com el raspallat vigorós i el consum d'aliments i begudes àcides. Amb l'envelliment, és possible que l'esmalt dental es desgasti gradualment. A més, alguns canvis en la saliva relacionats amb l'edat poden contribuir a l'erosió.

Recessió de les genives:

Les genives poden retirar-se a causa de la malaltia periodontal, el raspallat massa fort o simplement com a part del procés d'envelliment. La malaltia periodontal (gingivitis o periodontitis) és més comuna en persones grans i pot provocar la retracció de les genives, exposant la dentina i causant sensibilitat.

Càries dentals:

Les càries dentals són la descomposició de l'esmalt degut a l'acció dels bacteris en la boca. Encara que les càries poden sortir a qualsevol edat, algunes persones grans poden tenir més risc degut a canvis en la higiene oral, sequedat bucal (xerostomia) causada per medicaments, o problemes de mobilitat que dificulten la cura dental adequada.

Bruxisme:

El fregament de les dents pot desgastar l'esmalt dental amb el temps. El bruxisme pot persistir o augmentar amb l'edat, i pot estar relacionat amb l'estrès, problemes del son o altres factors que afecten les persones grans.

Tractaments dentals:

Alguns procediments dentals, com l'emblanquiment dental, poden causar sensibilitat temporal. Les persones grans sovint necessiten tractaments dentals, com ara empastaments o corones. Aquests procediments poden augmentar la sensibilitat dental, especialment si ja existeix una quantitat significativa de desgast dental.

Tractament per combatre la sensibilitat bucal

El tractament de la sensibilitat dental depèn de la causa subjacent. Aquí hi ha diversos enfocaments i tractaments comuns utilitzats per a abordar la sensibilitat dental:

Pasta dental dessensibilitzant:

Les pastes dentals dessensibilitzants contenen composts com el nitrat de potassi o el fluorur d'estany, que ajuden a bloquejar els túbuls dentinals exposats i reduir la sensibilitat.

Col·lutoris dessensibilitzants:

Alguns col·lutoris dessensibilitzants contenen ingredients similars a les pastes dentals, com el nitrat de potassi o fluorur, per a ajudar a reduir la sensibilitat.

Aplicació de fluorur:

Usar una pasta dentifrícia amb fluorur enforteix l'esmalt dental i pot ajudar a reduir la sensibilitat. Els dentistes poden aplicar gels o vernissos de fluorur durant les visites regulars.

Segelladors dentals:

Els segelladors poden aplicar-se en la superfície de les dents per segellar els túbuls dentinals exposats i reduir la sensibilitat.

Tractaments en el dentista:

Alguns procediments en el dentista, com l'aplicació de vernissos de fluorur més concentrats, segelladors dentals professionals o tractaments amb làser, poden ser opcions per a reduir la sensibilitat. També s'ofereixen empelts de geniva en el cas de les recessions on l'arrel de la dent ha perdut teixit gingival.

Ajust de la tècnica de raspallat:

Tenir una bona higiene bucal és important per a evitar aquest problema. Ensenyar als pacients a raspallar-se les dents amb una tècnica suau i utilitzar un raspall de dents de truges suaus pot ajudar a prevenir el desgast addicional de l'esmalt. A més, evita l'ús d'escuradents de fusta, ja que danya les genives.

Evitar factors desencadenants:

Reduir o eliminar l'exposició a factors desencadenants, com a aliments i begudes àcids, pot ajudar a minimitzar la sensibilitat. Els menjars àcids que puguin desgastar l'esmalt són: sucs de fruites cítriques (llimona o taronja), alguns vins, refrescos i sucres.

Tractament de problemes dentals subjacents:

Si la sensibilitat dental és causada per càries, malaltia periodontal o altres problemes dentals, és essencial abordar aquests problemes peralleujar la sensibilitat.

Ús de protectors bucals:

Per a aquells que pateixen de bruxisme o fregament de les dents, l'ús de protectors bucals durant la nit pot ajudar a prevenir el desgast addicional de l'esmalt i reduir la sensibilitat. Si fregues les dents, els protectors són altament recomanats.

Remeis per evitar el dolor a les genives i dents

5 remeis naturals per a la sensibilitat en dents i genives

Si bé els remeis naturals no reemplacen l'atenció dental professional, alguns poden proporcionar alleujament temporal de la sensibilitat dental. Aquí hi ha cinc remeis naturals que podrien ajudar:

Esbandit amb aigua salada:

Realitzar col·lutoris amb aigua tèbia i sal pot ajudar a reduir la inflamació i proporcionar alleujament temporal. Mescla una cullerada de sal en un got d'aigua tèbia i esbandeix la boca durant 30 segons.

Oli de coco:

L'oli de coco té propietats antiinflamatòries i pot ajudar a reduir la sensibilitat dental. Realitza col·lutoris amb oli de coco durant uns 15 minuts al dia o simplement aplica una petita quantitat en la zona sensible amb un hisop de cotó.

Clau d’espècia:

El clau d’espècia té propietats analgèsiques i antiinflamatòries. Pots aplicar oli de clau d'olor directament en la dent sensible utilitzant un cotó o barrejar unes gotes amb oli portador com a oli d'oliva i aplicar-ho en la zona afectada.

Infusió de te de menta:

La menta té propietats calmants i antiinflamatòries. Pots preparar una infusió de te de menta i deixar que es refredi. Després, esbandeix la teva boca amb el te diverses vegades al dia.

Gel de àloe vora:

El àloe vora és conegut per les seves propietats antiinflamatòries i curatives. Pots aplicar gel de àloe vora directament en l'àrea sensible o barrejar-ho amb aigua per a fer un col·lutori suau.

És important tenir en compte que aquests remeis naturals proporcionen alleujament temporal i no tracten la causa subjacent de la sensibilitat dental. Si experimentes sensibilitat dental persistent o greu, acudeix al dentista per a un diagnòstic precís i seguir els tractaments odontològics adequats.

Si tens problemes dentals, segur que també t'interessa:

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu