Resulta que l'expressió tenir el cor trencat no només es queda en metàfora. Que sàpigues que existeix la síndrome del cor trencat, una afectació al cor, amb símptomes molt semblants a un infart, que apareix després d'una afecció emocional molt forta o després d'un episodi d'estrès greu.
T'expliquem exactament què és, com apareix i quines conseqüències té.
Què és la síndrome del cor trencat?
La síndrome del cor trencat, també conegut com a miocardiopatia de takotsubo, és una patologia del cor provocada, normalment, per un episodi greu d'estrès emocional o físic. Segons la fundació espanyola del cor es dona especialment en dones de 60 i 75 anys. Durant aquest episodi, el cor pateix un bombament atípic o una miocardiopatia per un episodi d'estrès.
De fet, aquesta cardiopatia, també coneguda com a miocardiopatia induïda per estrès, és una afecció cardíaca temporal que té els mateixos símptomes que un atac cardíac, encara que no té les mateixes conseqüències. En rares ocasions pot provocar la mort, però moltes persones creuen que estan sofrint un infart de miocardi.
Normalment, el desencadena't d'aquesta patologia és un episodi psicològic o físic molt greu o un esdeveniment físic o emocional intens. Això crea una feblesa en el cor, concretament en el ventricle esquerre que queda deformat. Pel que provoca dolor i s'ha de controlar perquè el cor torni a recuperar la seva activitat normal i la sang continuï circulant.

Es creu que el causant d'aquesta malformació sobtada és l'alliberament de grans quantitats de catecolamines. Es tracta d'una substància que conté hormones com l'adrenalina, la noradrenalina i la dopamina i que són la resposta de l'organisme davant un perill. Segons les recerques semblen ser tòxiques per al cor en dosis molt elevades.
Dignòstic per al cor trencat
És important diferenciar la síndrome del cor trencat amb l'infart agut de miocardi. Els especialistes mèdics, quan reben un pacient amb signes d'infart, han d'assegurar-se si realment ho és. Així que algunes de les proves que es realitzen són les següents:
- Anàlisi de sang: pot servir per veure si hi ha un infart.
- Electrocardiograma: es revisa l'activitat elèctrica del cor per a trobar anomalies.
- Ecocardiograma: ecografia del cor.
- Radiografia.
- Radiografia toràcica: radiografia del pit per observar anomalies.
- Ressonància magnètica cardíaca: mitjançant imants i ones es crea una imatge del múscul cardíac.
- Angiografia coronària: mitjançant un tint especial que se subministra al pacient es pot veure, mitjançant raigs X la forma del cor.
A més, és important conèixer els antecedents del pacient, saber si ha sofert un episodi agut d'estrès o si té antecedents de tabaquisme, colesterol, diabetis o hipertensió arterial.
Símptomes de la síndrome del cor trencat
Com hem comentat, els símptomes de la síndrome del cor trencat són molt semblants als d'un infart. Recorda que l'infart femení té altres símptomes, és molt important que revisis quins símptomes pots tenir si ets dona. No són gens semblants als símptomes que tenen els homes, així que et recomanem memoritzar-los.

Aquests són els signes i símptomes de cor trencat:
- Falta d'aire i dificultat per respirar.
- Dolor toràcic (molt similar al d'un infart al cor).
- Perduda de coneixement.
- En alguns casos poden aparèixer arrítmies.
- I en algunes persones poden aparèixer xoc cardiogènic. Es tracta d'una afectació que provoca que el cor no tingui suficient força per bombar sang.
Diferència entre la síndrome del cor trencat i un atac al cor
Aquestes són les diferències entre els símptomes de l'infart agut de miocardi i la síndrome del cor trencat:
- La prova EKG (registra l'activitat elèctrica del cor) no mostra els mateixos resultats.
- Les anàlisis de sang no mostren cap problema cardíac.
- En la síndrome de cor trencat no hi ha obstruccions en les artèries coronàries.
- En els exàmens es mostren que hi ha un bombament i un moviment inusual en el ventricle esquerre, és a dir, a la càmera inferior esquerra del cor. Cosa que assenyala una possible síndrome de cor trencat.
- Els temps de recuperació són diferents, en un atac al cor pot durar més d'un mes, mentre que en la síndrome del cor trencat dura entre dies o algunes setmanes.
Causes del cor trencat
No s'ha descobert amb certesa la causa exacta de la síndrome del cor trencat. Com hem comentat, es creu que la secreció d'altes quantitats de les nomenades hormones de l'estrès (adrenalina, dopamina i noradrenalina) poden ser tòxiques per al cor. Encara que els experts no han pogut demostrar com afecta.
També es diu que una opressió temporal de les artèries, tant les principals com les més petites del cor, pot influir en l'aparició de la síndrome. Alguns especialistes diuen que es pot desencadenar per una malaltia física greu o per una cirurgia.

A més, encara que en molt rares ocasions, alguna medicació pot desencadenar l'aparició de la síndrome:
- Medicació per a les al·lèrgies o atacs d'asma greus.
- Medicació per a l'ansietat.
- Descongestionats nasals.
- Drogues il·legals.
A més, existeixen factors de risc per tenir en compte:
- S'ha detectat que és més freqüent en dones.
- La majoria de les persones amb la síndrome són majors de 50 anys.
- Tenir un trastorn de salut mental previ o actual: tenir ansietat o depressió.
Prevenció i tractament del cor trencat
Per a la prevenció hem de tenir en compte que és important portar una vida sana, tant en activitat física i alimentació, per poder tenir un cor sa. A més, és important reconèixer els episodis d'estrès i, si ets una persona nerviosa amb tendència a tenir atacs constants, és important aprendre a controlar-ho.
Per al tractament de la síndrome del cor trencat els pacients es recuperen a l'hospital. A més, se'ls prescriu diferents fàrmacs com els que bloquegen l'acció de l'adrenalina i substàncies similars.