sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Tensió baixa en persones grans

Pressió arterial baixa en adult gran

Controlar la pressió baixa en ancians és important per a poder detectar altres patologies subjacents. És important conèixer quins són els paràmetres indicats en funció de l'edat i quins símptomes apareixen quan hi ha problemes de pressió.

Què és la hipotensió o tensió arterial baixa?

Tenir la pressió alta o baixa depèn de quin estat tenim la nostra pressió sanguínia. Això és la quantitat de sang que bombeja el nostre cor i també la resistència que tenen les artèries i per tots els vasos sanguinis. Dit d'una altra forma, la tensió de les artèries serveix per mesurar la força que té el cor per a transportar la sang per tot el nostre cos.

Gràcies al correcte funcionament de la pressió sangínia, tots els òrgans, teixits i músculs, reben la quantitat de sang que necessiten per funcionar.

Per tant, s'ha de tenir una pressió arterial correcta perquè el nostre cos funcioni correctament. S'ha calculat que una pressió arterial normal ha d'estar entre els 120/80 mm Hg. Per sobre de 120 mm Hg es parlaria d'hipertensió o tensió alta, mentre que per sota de 80 mm Hg és tensió arterial baixa o hipotensió. També podem dir-ne pressió diastòlica.

Com pots veure, la pressió es calcula amb la unitat de pressió de mil·límetres de mercuri (mm Hg). Això es defineix com la pressió que exerceix a la base d'una columna d'un mil·límetre d'altura de mercuri.

Tensió en persones grans i valors normals

En funció de l'edat d'una persona, els valors recomanats per a la tensió poden variar en mesurar la tensió. Per a persones de 60 anys, la pressió ha d'estar entre els 150 i 90 mm Hg. A partir dels 65 anys fins als 79 és millor que se situï entre els 140 de màxim i els 90 mm Hg de mínim. Per a les persones de 80 anys o més es recomana un màxim de 140-145 mm Hg però com més avall millor.

Pressió recomanada per a persona gran

Com pots veure, amb l'edat hi ha més tendència a tenir la pressió arterial alta (també es pot dir pressió sistòlica). Tot i això, hi ha persones que per culpa de la medicació o certes patologies pateix de tensió baixa.

Causes de la tensió baixa en persones grans

Les causes de tensió baixa o hipotensió en persones grans poden variar en funció de la persona, ja sigui per predisposició genètica, per condicions de salut o bé per patologies. També pot aparèixer per altres causes:

 • Hipotensió arterial crònica: l'anèmia o la diabetis pot provocar pressió arterial baixa de manera crònica.
 • Medicació: hi ha alguns medicaments que, com a efectes secundaris, pot provocar la tensió baixa. Per exemple, els antidepressius, analgèsics i ansiolítics. També alguns fàrmacs per a la hipertensió poden provocar l'efecte contrari.
 • Hipotensió ortostàtica: quan estàs tombat i t'aixeques de cop pot provocar que baixi la tensió arterial, dura poc temps fins que la pressió torna a ser normal.
 • Síncope vas vagal: sentir emocions molt fortes com a por, ansietat, alegria…. per dolor molt agut, falta de ventilació o deshidratació produeix una sobre estimulació del sistema nerviós.
 • L'alcohol provoca tensió baixa, és recomanable revisar el consum si tens problemes d'hipotensió.
 • Xoc hipotensió: es produeix quan hi ha un problema sobtat al cor i no hi ha reg sanguini.

Símptomes de tensió baixa

Tenir la pressió baixa pot afectar a la nostra salut, per aquesta raó és important controlar-la si notem els següents símptomes:

 • Marejos o pèrdua d'equilibri
 • Desmai
 • Visió borrosa
 • Nàusees
 • Fatiga
 • Falta de concentració
 • Pell freda o humida
 • Vertigen
 • Pal·lidesa
 • Taquicàrdia
 • Mal de cap intensos

Pressió arterial baixa o hipotensió

Tenir algun d'aquests símptomes no sempre és sinònim que la persona té insuficiència cardíaca. Per raons diverses i de manera puntual, una persona sana pot tenir baixades de tensió. Si, pel contrari, es manifesten aquests símptomes de forma més recurrent, hem de valorar si pot haver-hi algun problema de fons i demanar hora al metge.

Remeis davant una baixada de tensió en gent gran

Si tens tendència a tenir la pressió baixa et diem uns consells i remeis naturals que pots tenir en compte:

Anar al metge quan notis problemes de pressió

Si sospites que els símptomes que hem descrit anteriorment poden ser provocats per la pressió arterial baixa demana cita al metge. És molt important comprovar en quin estat està el teu sistema circulatori i, en funció d'això, l'expert podrà començar un tractament adequat per a tu.

També has de parar esment si aquests símptomes apareixen després d'haver començat una medicació nova. Consulta els efectes secundaris en el prospecte i ves al metge per revisar-lo.

Mantenir-se hidratat per evitar la pressió baixa

Patir deshidratació, especialment a l'estiu, i patir un cop de calor provoca que la pressió baixi. Beu aigua sovint i durant tot el dia.

Compte amb les begudes alcohòliques: disminueixen la pressió arterial

L'alcohol pot provocar que baixi la tensió, així que les persones amb hipotensió han de moderar el consum.

Tensió baixa en persones de més de 60 anys

Menjar poc i sovint: menjar massa baixa la pressió

S'ha comprovat que els menjars pesats i en grans quantitats pot provocar una baixada de tensió. Per aquesta raó, procura menjar en poques quantitats i al llarg del dia.

Aliments salats: ajuden a augmentar la pressió arterial

Si t'agrada la sal i tens hipotensió et donem una bona notícia, pots menjar coses saldes perquè poden ajudar-te a regular la tensió. Tot i això, tampoc pots abusar, tot el que menges ha de ser amb moderació ja que llavors podries aconseguir l'efecte contrari. Pots provar amb anxoves, pernil, bacallà o el formatge.

Xocolata negra: un estímul per a la pressió

Menja una mica de xocolata negra, ja que conté teobromina i cafeïna que repercuteixen en augmenta la pressió arterial.

Una tassa de cafè o te: augmenta la teva pressió de manera natural

Ja sigui per la teïna o la cafeïna, aquests dos aliments, en petites quantitats, són bones per afavorir la pressió cardíaca. Recorda que si abuses d'ells llavors podries tenir taquicàrdies.

Perills de la tensió baixa en persones grans

Tenir la tensió baixa i patir-ne sovint pot ser un veritable problema. Com t'hem comentat, els símptomes directes són els marejos i desmais, això pot ser molt perillós si tenim pocs reflexos per a agafar-nos en algun lloc abans de caure. Les persones grans, són les més vulnerables ja que no tenen l'agilitat que tenien abans.

És important tenir en compte els diferents perills a la casa per poder trobar solucions i evitar accidents. Les escales solen ser l'espai on hi ha més accidents provocats per caigudes. Hem d'adequar la casa per millorar l'estil de vida de les persones amb problemes de mobilitat.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu