sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Trencament de fèmur en persones majors i conseqüències

Rotura de fémur en personas mayores

Quina causa un trencament de fèmur en persones majors i quines conseqüències té?

 

Amb l'edat, les persones majors es tornen més fràgils i sofreixen canvis en el seu metabolisme. Diferents patologies com a falta d'elasticitat en la pell, la deterioració de la densitat de la massa òssia dels ossos o altres factors que afecten el desenvolupament cognitiu de la persona, poden arribar a deteriorar la seva qualitat de vida.

Per això, és molt important conèixer algunes de les causes que poden estar afectant els nostres majors per a ajudar-los a millorar el seu dia a dia i que, d'aquesta manera, puguin gaudir d'una millor vellesa.

En aquest article t'expliquem perquè es produeixen els trencaments de fèmur en persones d'avançada edat així com les conseqüències que pot tenir i el temps de recuperació.

 

Et deixem amb un article relacionat en el qual et parlem dels diferents graus que causen osteoporosis.

 

 

Fractura de fèmur en una persona d'edat avançada a la teva família?

 

 

La fractura de maluc és en veritat la fractura del coll del fèmur, situada al cap del fèmur zona més elevada de l'os, tocant l'articulació del maluc.

La fractura de maluc pot produir-se en dos punts del fèmur: 

  • En el coll femoral (o coll del fèmur): part superior de l'os, tocant l'articulació del maluc. 
  • Regió intertrocantérica: també és en la part superior del fèmur però més a baix que l'anterior.

 

La fractura de fèmur o de maluc, és una de les lesions més freqüents en les persones ancianes, sobretot en dones majors de 65 anys.

Les causes d'aquesta mena de fractura són varis, com a dolor intens en la zona que s'agreuja amb el desplaçament. Altres signes són sensibilitat, inflor, hematomes i en alguns casos, deformitat o encongiment de la cama afectada.

En aquests casos, és primordial acudir a un personal mèdic que ens avaluarà i ens dirà si es té una fractura de fèmur i si deu o no realitzar-se una cirurgia.

La manera més comuna per a saber si se sofreix una fractura de fèmur és mitjançant una radiografia. Aquesta determinarà quina part de l'os està trencada i quin tipus de trencament es tracta.

 

Causes del trencament de l'os del maluc i/o fèmur en ancians i adults majors

 

Com sabem, la densitat òssia dels nostres adults majors en moltes ocasions és menor a l'habitual, per això, els seus ossos són més fràgils i amb un cop o una caiguda poden trencar-se o fisurarse. A més, poden tenir problemes d'equilibri, perdre visibilitat i patir diferents dolors articulars relacionats amb l'edat que poden augmentar les seves possibilitats de patir una caiguda.

Si l'afectat sent molt dolor en la zona pèlvica, és vital consultar a atenció mèdica perquè pugui avaluar i realitzar un pronòstic de la situació.

 

”dolor-fractura-rotura-cadera-tercera-edad-ancianos-discapacidad-femur”

 

Conseqüències i temps de recuperació després del trencament de fèmur

 

Per a tractar la fractura, normalment haurà de realitzar-se un tractament quirúrgic. Els tractaments quirúrgics més usuals en fractures de fèmur són:

  • Fixació interna mitjançant caragols: s'introdueixen caragols de metall en l'os per a unir-lo mentre dura el procés de recuperació.
  • Reemplaçament parcial de maluc: en aquests casos en què el pacient ancià tingui altres patologies o una deterioració cognitiva, pot ser convenient extreure només la part de l'os trencat i reemplaçar-lo per una pròtesi.
  • Reemplaçament total de maluc: en aquest cas es reemplaça la part superior del fèmur i la cavitat de l'os pèlvic per una pròtesi.

En alguns pacients amb una mala qualitat òssia o que no sigui factible reduir l'os, serà inevitable l'ús d'una pròtesi.

 

Recuperació després de la cirurgia de femur:

Després de la cirurgia, el pacient haurà de romandre a l'hospital entre 5 a 10 dies. El període de recuperació és diferent en cada persona, normalment acostuma a ser d'entre 4 a 6 mesos, encara que depenent de l'edat i les patologies prèvies, aquest pot ser major.

 

”recuperacion-operacion-fractura-rotura-cadera-tercera-edad-ancianos-discapacidad”

 

El més comú és que un terapeuta ocupacional segueixi el desenvolupament del pacient en tot el procés de rehabilitació, ajudant-lo perquè pugui fer tasques diàries i d'aquesta manera aconseguir una major autonomia i una millor recuperació.

És important que disposi d'una ajuda tècnica que millori la seva autonomia i desplaçaments diaris.

El personal encarregat de la rehabilitació del pacient, aconsellarà al pacient sobre quina mena de caminador haurà d'utilitzar els primers mesos o, en aquests casos més greus, si haurà de fer ús d'una cadira de rodes per al seu desplaçament.

 

Solucions importants a tenir en compte quant a mobilitat

 

Hi ha diferents solucions tècniques que serviran per a millorar la recuperació del pacient ancià, millorant la seva mobilitat i autonomia diàries. A més, poden evitar que l'afectat torni a sofrir un accident i que la ferida empitjori durant la rehabilitació.

 

”andadores-ayuda-tecnica-fractura-rotura-cadera-tercera-edad-ancianos-discapacidad”

 

Caminadors

Com hem comentat, els primers mesos després de la cirurgia, el pacient haurà de fer ús d'un caminador que li permeti desplaçar-se amb una major estabilitat i seguretat. Hi ha diferents tipus de caminadors depenent de les necessitats de l'usuari, haurà de triar entre un caminador amb rodes o sense rodes.

 

Solucions salvaescales

El 60% de les fractures es deuen a caigudes en el propi domicili. Per aquest motiu, és molt important tenir un entorn lliure d'obstacles, amb una bona il·luminació i sense barreres arquitectòniques que puguin entorpir el seu pas.

Si hi ha escales en la llar, aquestes poden ser un factor de risc de caigudes. Per això, pot pensar en la possibilitat d'instal·lar una cadira salvaescales per a millorar la seva seguretat i evitar que hagi de realitzar esforços innecessaris en pujar o baixar les escales.

Si la persona es desplaça en cadira de rodes, pot instal·lar una plataforma salvaescales, aquesta li permetrà desplaçar-se d'una planta a una altra de manera totalment automàtica i segura sense haver de fer traspassos de cadires.

 

”ayuda-salvaescaleras-silla-plataforma-fractura-rotura-cadera-tercera-edad-ancianos-discapacidad-femur”

 

Agafadors i adaptació dels banys

Aquesta zona de la casa haurà d'adaptar-se a les noves necessitats de l'afectat. Hem de pensar que en molts casos, la persona no podrà ajupir-se com ho feia abans. Pel que algunes ajudes seran necessàries en aquesta nova etapa. Una opció que pot ser-nos de gran utilitat quan hagi d'utilitzar el vàter és el seient elevador per a asseure's i aixecar-se del bany amb major facilitat.

A més, és recomanable instal·lar barres de subjecció o agarraderas i que el sòl sigui antilliscant.

 

Llits articulats

Un llit articulat també pot ser una gran ajuda per a millorar el descans de la persona major. Són ideals per a aquests usuaris que han de romandre llargs períodes de temps estirats en el llit sense poder realitzar canvis posturals freqüents. Ajuden a prevenir l'aparició d'úlceres per pressió.

Aquests llits permeten elevador la part superior o inferior del cos de manera autònoma per a millorar la posició del somier i que l'adult pugui estar còmode per a un millor descans o si necessita estar inclinat per a menjar o ajudar a aixecar-se. També és útil elevar l'altura inferior del llit per a ajudar a millorar la circulació sanguínia.

 

”cama-articulada-fractura-rotura-cadera-tercera-edad-ancianos-discapacidad-femur”

 

Altres solucions:

A part d'aquesta mena de solucions, hi ha moltes altres ajudes tècniques ideades per a millorar el benestar i confort de les persones majors o amb problemes de mobilitat que poden ser molt útils i que ajuden a millorar la seva autonomia.

També hi ha diferents accions o adaptacions que podem fer a la nostra casa per a evitar possibles accidents.

En aquest sentit, et deixem amb un article on t'aconsellem sobre les diferents adaptacions a la llar que poden millorar la qualitat de vida i seguretat de les persones amb alguna minusvalidesa.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu