sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Turisme accessible: exemples i models de èxit

El nostre últim post sobre turisme accessible va donar molt que parlar. Per això hem decidit dedicar el post d'avui a abordar el tema amb major profunditat, analitzant exemples i models.

En els últims anys hem vist realitzats diversos projectes enfocats tant a la rehabilitació d'espais tancats com a oberts per garantir l'accés a persones amb mobilitat reduïda. De fet, això no hauria de ser notícia, ja que parlem d'una necessitat bàsica, però si encara queda algú que dubti d'això, li recordem que un turista amb discapacitat gasta fins a un 80% més.

Exemples i models de turisme accessible:

- Vies verdes. Des del Predif s'ha impulsat un projecte molt interessant des de fa diversos anys: www.viasverdesaccesibles.es. Aquesta plataforma planteja diferents rutes traçades al llarg del territori peninsular espanyol i inclou informació detallada (i molt útil) sobre cadascuna: mapa, quilòmetres, tipus de serveis, trams practicables, accessos i punts d'interès.

- Si bé els parcs naturals suposaven tot un repte per a la seva transformació en espai accessible, podem trobar exemples modèlics de la seva posada al dia en accessibilitat. Un d'ells és Parc Natural de la Sierra i Los Cañons de Guara, a qui vam dedicar un post fa algun temps. Es suposa un cas modèlic en el camp del turisme accessible en combinar sostenibilitat i accessibilitat. Entre els seus més de 80.000 hectàrees protegides, compta amb rutes de senderisme i observació d'aus adaptades. Per tot això li va valer el Premi Europeu del Turisme Accessible.

- Si parlem d'espais urbans, trobem exemples com el de la ciutat d'Àvila. El 2011 es presentava com a “Ciudad europea de la Accessibilidad” amb l'objectiu de facilitar un turisme “que no discrimini a ningú i sigui para tots”. El projecte tenia com a objectiu adaptar la seva muralla icònica per a persones amb discapacitat visual i millorar la formació dels guies, un punt fonamental si es pretén oferir una experiència satisfactòria per a tots els turistes.

- Un altre exemple de disseny urbà inclusiu és Elx. Fa uns mesos va iniciar un projecte per impulsar el turisme inclusiu i per a això va convocar una comissió d'experts, a la qual es va convidar a participar als principals bloggers sobre turisme accessible. L'experiència va generar els primers canvis en les exposicions del museu i avui es continua treballant dins de la línia cultural.

- En el plànol internacional, els exemples de ciutats i entorns accessibles es disparen. Ens quedem amb l'exemple de Venècia. Sí, fins i tot la mítica ciutat dels canals ofereix solucions per garantir l'accessibilitat a totes les persones. D'entrada, totes les rutes que proposa el consistori parteixen d'aquesta premissa, els vaporettos compten amb rampes d'accés per a cadires de rodes i tots els banys públics estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. A més, s'han habilitat oficines d'informació específiques per a persones amb discapacitat www.comune.venezia.it/informahandicap

Existeixen multitud d'exemples més sobre turisme accessible que podrien considerar-se modèlics. Per això ens encantaria que ens diguessis quins són els teus favorits. I no oblidis comentar! 😉

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu