sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Un còmic per a persones que no poden llegir

“Un viatge amb barca” sona a invitació, a aventura, a pla divertit per a fer durant es vacances. “Un viatge amb barca” és tot això i més, perquè també és el primer còmic narratiu per a persones amb poca visió, discapacitat o invidents. És un primer experiment per convertir l'art en vinyetes en art per a tots.

Com s'aconsegueix llegir un còmic sense mirar?

El còmic té una vinyeta per pàgina, d'aquesta manera és suficientment gran perquè les persones puguin captar els detalls. La il·lustració és simple i en relleu, així el “lector” pot recolzar les mans sobre el paper i amb les gemmes dels dits palpar la superfície en relleu per “llegir” el dibuix. En la part superior de cada pàgina, hi ha un comentari petit en braille que dóna pistes del que ens explica la vinyeta. No són dibuixos que s'entenguin mirant-los, sinó tocant-los. 

Qui és l'artista que ha creat aquest còmic?

Francesc Capdevilla, dibuixant i guionista més conegut com a Max, va crear aquest còmic com a  part de la presentació de l'Institut Ramon Llull en la Biennal de Venècia, en el marc del projecte “Catalonia in Venice 2017”.

Max afirma que no va ser fàcil adaptar el còmic perquè va haver de descartar molts dels recursos propis d'aquest tipus de gènere. Abans d'arribar a la versió actual, van fer moltes proves de lectura amb persones amb discapacitat visual que els proposaven millores. Al principi tots els dibuixos eren en blanc sobre blanc, però les persones amb poca visió no ho distingien i es va crear en negre sobre blanc. També es va afegir una pàgina prèvia al còmic amb un glossari de termes que expliquen cada dibuix en relleu i onomatopeia. Per exemple: un requadre de punts vol dir “llum”, o les línies en forma d’ones signifiquen “aigua”, les línies rectes són equivalents a “mur”…etc.

Més inclusió

Aquest és un primer acostament a un còmic adaptat i l'autor està esperant quina serà la resposta del públic. A dia d’avui, la seva publicació és cara amb les tècniques actuals. Segons Max, l'esperança per fer més accessibles aquest tipus de llibres adaptats són les impressores 3D.

Bravo per iniciatives sense barreres com aquesta que acosten la lectura i l'art a tots.

 

Font: El País

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2021

menu