sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Vas néixer en els anys 50? Llavors reconeixeràs aquestes curiositats

Aquestes són alguns records, objectes i esdeveniments més rellevants dels anys 50. Ho recordes?

7. La televisió dels anys 50

En els anys 50 van començar les primeres emissions de la televisió a Espanya. Concretament, en el 56 es va fer la primera emissió de Televisió Espanyola, encara que es va reconèixer més endavant que en aquesta transmissió va haver-hi moltes fallades. L'avantatge va ser que els espectadors no sabien com havia de ser la televisió.

En aquest moment a l'estat espanyol sol hi havia 600 televisors. L'èxit va ser aclaparador, i la gent comprava una televisió a terminis i, els que no podien permetre-li-ho, anaven a casa del veí, a les botigues o a un bar.

2. Pop-art: obres d'art d'Andy Worhol

En aquesta època es van fer famosos els quadres de colors d'aquest emblemàtic artista de la dècada dels cinquanta. De fet, les seves obres encara continuen cridant l'atenció a moltes persones i hi ha reproduccions d'elles a molts menjadors.

La més famosa de les seves obres és la llauna de la sopa Campell, també hi ha de Coca cola, o personatges de renom com Marilyn Monroe o Audrey Hepburn.

Art dels anys 50.

3. Les bales o les boles

La majoria de les bales d'aquesta època eren de fang, algunes de cristall fins i tot de ferro. Les de ferro eren més difícils de trobar i també més cares. Tots els nens les portaven dins d'una bossa tancada amb una corda feta per les seves mares i dins de la butxaca dels pantalons.

Es dibuixava una un triangle o una figura semblant a un peix i a l'interior hi havia les bales. Els nens havien de treure del triangle les bales dels altres nens, el que treia més boles guanyava i se les quedava.

Nens jugant al carrer a la dècada dels cinquanta

4. Els ciclistes, una forma de jugar dels nens dels cinquanta

Era un joc de carreres amb ciclistes i, com la majoria de les coses en aquesta època, eren els nens que es feies les seves pròpies joguines. Consistia a agafar una xapa de les begudes que venien amb suro. En lloc del suro de posava una imatge d'algun ciclista i es buscava un cristall per cobrir la foto. La dificultat estava en trobar un cristall trencat i donar-li forma circular i de la grandària exacta al de la xapa.

Després de molts intents, ja que en moltes ocasions el cristall de trencava, els nens aconseguien el cristall i li posaven massilla a l'interior. D'aquesta manera tot quedava bé subjecte i podien començar a jugar.

Els nens dibuixaven un circuit al terra i fins i tot feien muntanyes de terra per fer una carrera més complicada. A més, si sorties de la pista havies de tornar a començar des de la sortida.

Els ciclistes que s'utilitzaven per a fer jugar eren els ciclistes més coneguts de l'època: Langarica, Bernardo Ruiz, Trueba, els germans Delio, Emilio i Manuel Rodríguez, etc.

5. Partits de futbol amb xapes

Igual que amb els ciclistes, són els nens que feien les seves pròpies xapes. Hi havia un total d'11 jugadors i els nens s'agrupaven per a jugar junts.

6. La baldufa: un joc famós als anys 50

Era una joguina de fusta de forma cònica ample de la part superior i molt fina per la inferior. Se la feia rodar amb una corsa i els nens jugava a veure quina girava més temps. També feien un cercle al terra i la baldufa no podria sortir-ne.

Alguns nens jugaven a agafar la baldufa amb la mà o pujar-la per la corda. Els nens més grans jugaven a trencar les baldufes intentant llançar-ne una altra al damunt.

Un altre joc molt típic és llançar a una baldufa dins d'un cercle i els altres jugadors, amb les seves baldufes, intentaven que la primera sortís del cercle. També hi havia una versió amb diners en el qual havien de treure del cercle amb la baldufa.

7. Elvis Presley, el rei del Rock ‘n Roll

Qui no ha ballat al ritme de rock de l’Elvis? Aquest carismàtic músic va començar a buscar la fama a principis dels anys 50, però no va ser fins al final d'aquesta dècada que no lo van veure el seu gran potencial. En les primeres cançons que va cantar es va començar a entreveure el nou estil de música que es faria popular a tot el món: el Rock and roll.

L'Elvis, la icona del rock and roll

L’Elvis va encantar a tothom gràcies al seu carisma, la seva veu i els seus moviments damunt de l'escenari. Va ser el precedent d'un estil de música que avui dia continua sent popular.

8. Cola Cao

La coneguda marca de xocolata soluble es va inventar en el 1946, però no va ser fins al 1955 que es va fer famosa a tota Espanya. Les llars espanyoles es van omplir de la música del seu anunci (actualment gens correcte): “yo soy aquel negrito del África tropical”.

Aquest anunci va sortir a la ràdio, el mitjà amb més cobertura i audiència en l'època dels cinquanta, concretament a la cadena SER. L'èxit del Cola Cao va ser, en part, per les radionovel·les, molt populars en aquells anys y que escoltaven moltes mestresses de casa. Gràcies a aquesta campanya publicitària a moltes llars espanyoles el Cola Cao és indispensable en els esmorzars i els berenars.

9. Pa, vi i sucre el berenar més popular

El que avui dia escandalitzaria a qualsevol mare abans era el més comú del món: els nens per a berenar menjaven pa, untat amb vi i una mica de sucre. I els no tan nens continuen fent aquest berenar!

10. Vértigo, Ben-hur, Senderos de gloria, Con faldas y a lo loco, Cantando bajo la lluvia…

Segur que totes aquestes pel·lícules les has vist mil vegades a la televisió o al cinema. Els protagonistes com Stephen Boyd, Marilyn Monroe, Kim Novak, James Stewart, Gene Kelly… Qui no coneix la cançó “I’m signing in the rain”? Aquestes pel·lícules tenen el seu lloc en la història del cinema i en els nostres records de la infància.

Pel·lícula famosa dels 50

Si t'ha agradat, segur que també vols saber frases boniques per a gent gran.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu