sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Víctor Escribano: “molta gent s'acostava a en Dabiz i li deia: estava perdut i tu m'has donat esperança”.

Película 7 lagos 7 vidas sobre la ELA

Un seguit de casualitats van anar a trobar a en Víctor Escribano, cineasta, amb en Dabiz el protagonista de “7 llacs i 7 vides”. Aquesta pel·lícula explica la determinació de Dabiz a no permetre que l'ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica) condicioni els seus desitjos i la seva vida.

Víctor Escribano ens explica els detalls d'haver participat en plasmar aquesta història. Un relat que ha aconseguit dipositar una bri d'esperança als seus espectadors.

Com i quan sorgeix la idea de fer aquest documental?

Tot va ser gràcies a José Luís López Linares, director i productor de cinema. En Dabiz tenia la idea de gravar el seu viatge per Europa per donar visibilitat a les persones amb ELA i li va demanar consell a ell, que el va conèixer gràcies a la seva germana. En José Luís li va donar diferents càmeres perquè pogués gravar la seva experiència.

Per part meva, jo coneixia a Jose Luís i li vaig demanar si tenia algun projecte on jo pogués col·laborar. Llavors em va explicar la idea d’en Dabiz i em va preguntar què em semblava poder-me involucrar amb el projecte i de seguida vaig dir que sí per a dirigir la pel·lícula. Va ser una aposta ja que jo només havia dirigit curtmetratges i era la primera vegada que feia una pel·lícula.

Com es va gravar el documental?

En Dabiz i els seus companys de viatge can marxar carregats amb càmeres que Jose Luís els hi havia deixat. Eren un tipus de cambres ideals per vitar que no hi hagués cap intrús gravant i pogués condicionar a les persones. El que es va aconseguir amb això és que les coses passessin de forma molt més natural.

A més, jo vaig ser en dues ocasions durant dues setmanes amb ells. Em vaig emportar una bona càmera per poder recollir imatges des d'una altra perspectiva.

El viatge transcorre dins d'una furgoneta camperitzada, com és viu en un espai tan reduït 4 persones?

És una convivència íntima tant per bé com per mal, així que és molt intens. A més, se li afegeix la dificultat que en Dabiz té una discapacitat. Amb la pel·lícula vaig voler que aquests frecs estiguessin, però sense assenyalar a ningú. Ningú tenia la culpa del que passava.

Com a director, què suposa realitzar un documental com aquest?

Jo volia fer una pel·lícula i no sabia si podria aconseguir-ho, per tant, per mi ha estat una superació personal. A més, vaig poder conèixer als protagonistes. Em sento agraït, ja que aquest projecte s'ha presentat a molts cinemes i estic orgullós d'haver-lo aconseguit.

“Has de ser egoista per sobreviure a l’ELA” diu en Dabiz en un moment del documental. Com és ell?

En Dabiz té molta determinació i quan vol una cosa ho persegueix. A més, vol fer les mateixes coses que les persones que no utilitzen cadira de rodes, però per això depèn dels altres.

És un home valent i sempre està combatent amb les injustícies. Jo no crec que sigui egoista ja que ell és conscient que necessita l'ajuda de les altres persones. També és conscient que la seva malaltia complica la vida de qui l’envolta, tant amics com familiars.

A ell li ha tocat l'ELA, i això no és fàcil.

Quin és l'objectiu del documental?

Jo no penso com reaccionarà l'espectador en veure aquest documental. Quan fas aquest tipus de projectes et preocupes que estigui ben explicat, si és honest el que estàs mostrant i si és fidel a la veritat que tu vas veure.

La meva intenció era acostar a en Dabiz i il·lustrar un viatge curiós. Al final, penso que és l'espectador que ha de treure les seves conclusions a partir de la realitat que hem volgut transmetre. I ho ha de fer mitjançant les imatges que hem triat per il·lustrar tot el viatge.

Sembla que a la societat hi ha l'estigma que, una vegada tens l'etiqueta de discapacitat la teva vida passa a ser reduïda a una cadira de rodes i quatre parets. Podríem dir que, amb el documental, en part, es vol acabar amb la idea que tenir una discapacitat és sinònim que ja no pots viure la teva vida com vols?

En Dabiz no es rendeix fàcil i la pel·lícula és un bon exemple d'això. El millor de tot el procés és la reacció de la gent que té l'ELA després de veure la pel·lícula: en Dabiz els dona esperança.

Un dia molt especial va ser en una projecció en un teatre que li van cedir a en Dabiz a Torrejón de Ardoz. Ell ho va voler fer com si fos un gran espectacle així que va convidar a molta gent de la fundació Adela. Va ser molt emocionant perquè en acabar la pel·lícula el públic aplaudia com a boig. Ja al final, molta gent s'acostava a a en Dabiz: i li deia: “estava perdut i tu m'has donat esperança”. Això va ser de les coses més boniques de fer la pel·lícula.

Com s'ha finançat el documental?

La furgoneta la va pagar en Dabiz i una part va fer una campanya de Crowdfunding. L'altra part de la pel·lícula són els recursos que va donar en José Luís, és a dir, les càmeres, i, finalment, el meu temps. Jo no he vist ni un euro, però jo ho he fet per interès personal.

Quins problemes d'accessibilitat heu hagut d'afrontar?

Hem trobat molts espais que no estaven preparats per a persones amb cadira de rodes. No només als llacs, també en algun museu, els ferris i restaurants… A la pel·lícula es mostren algunes dificultats, però n’hi ha moltes.

Teníem moltes escenes on en Dabiz es barallava amb el sistema. En moltes ocasions, la dificultat està que tu et trobes amb gent que no pot fer res per canviar el que necessites: conserges, recepcionistes, etc. Així que parlar amb ells no pot solucionar el problema d'accessibilitat. Necessites parlar amb la persona responsable i per això necessites molta paciència amb la burocràcia.

Per a arribar a la persona que ha de solucionar el problema tens molts filtres. Especialment en espais públics i en espais privats d'empreses gegants. En canvi, en locals petits pots parlar amb el propietari i és més fàcil demanar un canvi.

En Víctor, actualment, està pendent de si podran tornar a fer una projecció en algun cinema de “7 llacs i 7 vides”, però té l'esperança de poder oferir el documental en algun espai en línia perquè moltes altres persones puguin veure'l.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu