sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Visió intermèdia en persones grans

Visió intermèdia en persones grans

Hi ha gent que no veu des de lluny, uns altres que no veuen de prop, però també has de tenir en compte que hi ha gent que no veu bé en una distància intermèdia. Aquest tipus de visió és important per realitzar moltes de les tasques quotidianes, per aquesta raó t'expliquem la rellevància de la visió intermèdia en persones grans.

Com podràs comprovar, la visió intermèdia té una repercussió important en el nostre dia a dia. I el que és més rellevant, es donen més caigudes i lesions en persones grans amb mala visió.

Què és la visió intermèdia?

Segur que moltes vegades has dit: “necessito les ulleres per poder llegir això” o bé, “necessito posar-me les ulleres perquè si no, no reconec a la gent que em saluda des de lluny”. Aquests exemples són propis de persones que tenen problemes per veure de prop o des de lluny.

Però què passa quan no veus correctament el tauler del cotxe, o el retrovisor, per tallar aliments per cuinar…? Això es diu vista intermèdia i, de fet, es calcula que per a la majoria de les tasques quotidianes és necessari aquesta classe de visió.

S'ha estipulat que la visió intermèdia és aquesta que es troba entre els 40 i 90 cm de la persona, Mentre que la vista de prop és en menys de 40cm i la llunyana més de 90 cm.

Tipus de visió en persones grans

Desenvolupada per la Càtedra en Generació de Valor i Salut Visual de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid s'ha fet una enquesta a persones més grans de 60 anys anomenada “Visió i activitats quotidianes de les persones grans espanyoles”.

En aquesta enquesta, presentada en el Congrés de la Societat Oftalmològica de Madrid, han participat 1000 persones i han pogut constatar que utilitzen la seva visió intermèdia en el 36,9% de les seves activitats diàries. Segons el que ha explicat el doctor Alfonso Arias, director de la càtedra, professor titular d'oftalmologia d'aquest centre i president de la societat.

Diferències entre visió intermèdia i vista de prop

Anem a entrar en detall. Resulta que, encara que les activitats on utilitzem la nostra vista intermèdia comporten un percentatge inferior respecte a les altres, es tracten de les més importants.

Gràcies a l'estudi realitzat a persones de més de 60 anys, s'ha demostrat que la vista intermèdia s'utilitza per fer la gran majoria d'activitats relacionades amb l'autonomia personal i la qualitat de vida. De fet, en l'estudi han identificat que, de les 10 activitats més freqüents, en 6 s'utilitza la visió intermèdia.

Aquestes activitats freqüents són les següents:

  • Mirar pel retrovisor del cotxe
  • Tallar aliments per cuinar o menjar
  • Netejar aliments per menjar
  • Cuinar
  • Utilitzar els coberts per menjar
  • Utilitzar l'ordinador (tant el de sobretaula com el portàtil)

Per altra banda, la visió de prop s'utilitza en el 64,8% de les activitats que es fan pràcticament diàriament, la majoria destinades a l'oci. Un bon exemple d'això és llegir llibres o el diari.

Problemes de visió de a prop en persones grans

Per l'altra banda, el 56,8% del temps es destina a realitzar activitats de veure des de lluny, com llegir anuncis al carrer, practicar activitats a l'aire lliure o esports.

La importància de la visió intermèdia en el dia a dia

Els oftalmòlegs ja estan adoptant un altre nom per referir-nos a la visió intermèdia: visió funcional. Això es així perquè, com indiquen els resultats, al final aquest tipus de visió és fonamental per poder realitzar activitats importants per a una persona.

La visió intermèdia amb l'edat pot empitjorar i afectar aspectes importants de la vida d'una persona. Una mostra d'això és que les persones de més de 75 anys i que viuen soles poden tenir dificultats per fer activitats quotidianes i, al final, passen a ser dependents.

A més, s'ha constatat que els pacients d'edat avançada que solen tenir caigudes o lesions també tenen mala visió. Al final, aquest problema pot suposar un accident domèstic.

Usos de la visió intermèdia en la vida quotidiana

Com t'hem comentat, la visió intermèdia s'utilitza en la majoria de les tasques quotidianes per cuinar, preparar aliments, utilitzar l'ordinador, per conduir o menjar.

Per tant, una mala visió funcional pot repercutir directament en la qualitat de vida d'una persona gran. Una persona que viu sola tindrà dificultats per poder realitzar per si mateixa activitats d'higiene personal o de cura d'un mateix. A més, això influeix directament en la salut mental de la persona.

Problemes de visió per a la vida quotidiana en persones grans

Al final, la persona, si no pot fer unes certes tasques, deixa d'interessar-se per mantenir-se activa i a poc a poc adquireix una actitud passiva fins que es torna dependent. Gràcies a aquest estudi, s'ha constat la importància de la visió intermèdia i pot suposar un canvi en la manera d'actuar dels metges.

Autonomia funcional i visió intermèdia

Els oftalmòlegs ja parlen de visió funcional per a referir-nos a la visió intermèdia. La relació entre les funcions més bàsiques amb la visió intermèdia és claríssima.

Com s'ha comprovat en aquest estudi, és molt important tenir una bona visió intermèdia per a tenir autonomia funcional i millorar el desenvolupament de la seva vida. És important detectar-lo a temps i acudir a un oftalmòleg per poder adaptar les ulleres a les necessitats de la vista.

Perills d'una mala visió intermèdia

Com hem comentat, tenir una mala visió intermèdia pot causar diferents perills i fins i tot accidents a casa. Per exemple:

  • Tallar-se amb un ganivet en preparar el menjar.
  • No veure correctament pel retrovisor pot provocar que xoquis quan fas marxa enrere.
  • Caure per les escales al no calcular bé on posar el peu.

Molts accidents es poden prevenir, per exemple, una cadira salvaescales pot millorar la seguretat d'una casa molt fàcilment. Especialment si, a més de mala visió, també hi ha problemes de mobilitat. També és important valorar l'opció de fer ulleres noves o revisar les que ja tenim, pot ser que la vista s'hagi degenerat des de de l'última visita a l'oculista.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu