Cansada, fatigada, sense ànims per a acabar la jornada? Pot ser que et faltin vitamines, ja que per culpa de la vida atrafegada que portem, una mala alimentació i altres factors externs el nostre cos pot quedar amb nivells massa baixos. T'expliquem quines vitamines serveixen per a combatre el cansament i la fatiga i quin hauries de prendre en cas que notis alguns símptomes.
És bo prendre vitamines?
Les vitamines són molt importants perquè el nostre organisme funcioni correctament. Es divideixen en 13 grups i cadascun d'ells té una funció específica per fer que el nostre cos funcioni bé. La majoria les trobem en els aliments, encara que la vitamina D es caracteritza perquè també es pot adquirir quan exposem el nostre cos al sol durant uns minuts al dia.
Aquest és el llistat de les vitamines que existeixen i la funció que tenen en el nostre cos. L'alteració dels nivells de vitamines pot ser molt perjudicial per a la nostra salut:
- Vitamina A: formació i manteniment de les dents, ossos, membranes mucoses i pell.
- Vitamina C: antioxidant que afavoreix les dents i les genives, és important perquè ajuda a absorbir el ferro i serveix per cicatritzar les ferides.
- Vitamina D: hi ha aliments que tenen vitamina D, però a més aquesta es pot aconseguir prenent el sol entre 15-20 minuts 3 dies a la setmana. Les persones que no s'exposin al sol poden tenir una deficiència important d'aquesta vitamina. També té rellevància perquè permet que el cos pugui absorbir el calci i el fòsfor.
- Vitamina E: és un antioxidant que ajuda a formar glòbuls vermells i permet usar la vitamina K.
- Vitamina K: serveix perquè es coaguli la sang.
- Vitamina B1 (tiamina): converteixen els carbohidrats en energia.
- Vitamina B2 (riboflavina): treballa juntament amb altres vitamines del complex B.
- Vitamina B3 (niacina): manté saludable la pell i els nervis.
- Vitamina B6 (piridoxina): per a la formació de glòbuls vermells i manteniment del sistema nerviós.
- Vitamina B12 (cianocobalamina): serveix per a la formació dels glòbuls vermells.
- Folato (àcid fòlic i B9): treballa juntament amb la B12 per a la creació de glòbuls vermells.
- Àcid patoténico (B5): s'usa per el metabolisme dels aliments.
- Biotina: metabolisme de carbohidrats i proteïnes.

Vitamines per al cansament i la seva utilitat
Com podràs veure, existeixen molts tipus de vitamines i cadascuna elles tenen una funció. Et direm les que serveixen per a combatre el cansament i la fatiga.
Vitamina D, més coneguda com la del sol
La vitamina D es coneix per la vitamina que s'adquireix prenent el sol. Es recomana prendre el sol 2 o 3 vegades a la setmana durant uns 20 minuts per poder captar la vitamina necessària que necessita el cos.
A més d'adquirir-la prenent el sol, també hi ha aliments que la proporcionen:
- Peix blau: tonyina, bonic, verat, sardines, etc.
- Marisc.
- Fetge.
- Lactis.
- Ous.
La falta de vitamina D ens provoca cansament i fatiga, problemes per dormir, estat d'ànim decaigut, feblesa muscular o antull de menjar dolços. Una exposició duradora de baixos nivells de vitamina D pot provocar, a la llarga, problemes d'osteoporosis.

Vitamina C, important per a combatre els refredats
Segur que saps que si vols evitar refredats durant l'hivern has de prendre molta vitamina C. A més de prevenir refredats, és una vitamina important per prevenir el cansament.
Es recomana ingerir els nivells de vitamina C a partir d'una bona alimentació. Normalment, el suc de taronja té molta fama d'aportar una gran quantitat d'aquesta vitamina. Aquests són alguns dels aliments que més la contenen:
- Guaiaba.
- Julivert.
- Pebrots.
- Cols de Brussel·les.
- Taronja.
- Kiwi.
Vitamina B12, no sols és cosa de vegans
La vitamina B12 és important perquè converteix els carbohidrats en glucosa, substància que ens aporta energia. A més, la falta de Vitamina B12 pot provocar anèmia, perquè contribueix en la formació dels glòbuls vermells.
Aconseguim la vitamina B12 especialment dels següents aliments:
- Carns.
- Peix blau i marisc.
- Derivats de la carn: productes lactis.
Quan hem de prendre Vitamines?
En el mercat existeixen un gran assortit de vitamines: energitzats, per al cansament, per als refredats, etc. Però hem de prendre vitamines sempre? La veritat és que només podem saber del cert que necessitem vitamines si fem una anàlisi completa que busqui específicament aquests elements en la nostra sang.

Si sentim cansament acumulat o notem que ens constipem amb facilitat o agafem virus més fàcilment, el primer que hem de fer és acudir un metge. El professional pot indicar-nos algun suplement alimentari per a contrarestar els nivells més baixos.
Quan optem per prendre suplements vitamínics, veuràs que podràs trobar càpsules de vitamines específiques o bé preparats amb una mescla de moltes. Així i tot, no podem oblidar que és molt important mantenir una alimentació rica i variada per a poder tenir els nivells òptims de vitamines al cos.
Si decidim pel nostre compte prendre vitamines hem de tenir present que no podem passar-nos i prendre’n més de l'indicat al prospecte. Un accés inadequat no ens aporta res i, a vegades, pot provocar-nos tot el contrari al que estem esperant. Per exemple: fatiga, cansament, nàusees, vòmit, insomni, irritabilitat, dermatitis, urticària, dolors, problemes cardiovasculars o alteracions en la coagulació.
Per tant, si decidim prendre'ns vitamines, haurem de seguir les instruccions del prospecte al peu de la lletra. D'altra banda, si notem que els nostres símptomes no milloren, hem d'acudir al metge.
*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.