sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Viure amb polimiàlgia reumàtica: que és, tractaments i grau de discapacitat

Vivir con polimialgia reumática

Dolor muscular? Rigidesa? Et costa aixecar els braços o fer tasques quotidianes com pentinar-te? Això és viure amb polimiàlgia reumàtica, una malaltia que presenta moltes incògnites per als metges i que afecta, especialment, a les dones.

Què és la polimiàlgia reumàtica?

La polimiàlgia reumàtica és una malaltia inflamatòria que afecta principalment persones grans, amb una incidència que augmenta amb l'edat. Encara que pot passar en persones menors de 50 anys, és molt menys comú en aquest grup d'edat. La malaltia és més freqüent en dones que en homes, amb una proporció d'aproximadament 2:1. Aquesta malaltia és difícil de diagnosticar i moltes vegades es pot confondre amb l'artritis reumatoide.

Encara que la causa exacta de la polimiàlgia reumàtica encara no es comprèn completament, els metges i científics han identificat diversos factors que poden contribuir al desenvolupament de la malaltia. Es creu que una combinació de predisposició genètica i factors ambientals exerceixen un paper en la seva aparició.

S'ha observat que certs gens estan associats amb un major risc de desenvolupar polimiàlgia reumàtica. Aquests gens poden influir en el funcionament del sistema immunològic i la seva resposta a la inflamació. No obstant això, es necessita més recerca per a comprendre millor la relació exacta entre els gens i el desenvolupament de la malaltia.

Rigidesa muscular malaltia reumàtica

Quant als factors ambientals, s'ha suggerit que les infeccions virals o bacterianes podrien desencadenar la resposta autoimmune anormal en la polimiàlgia reumàtica en individus genèticament susceptibles. No obstant això, encara no s'ha identificat cap agent infecciós específic com a causa definitiva de la malaltia.

Els metges i científics han realitzat nombrosos estudis per millorar la comprensió i el maneig de la polimiàlgia reumàtica. S'han realitzat recerques per identificar biomarcadors específics que puguin ajudar en el diagnòstic precoç i diferencial de la malaltia. A més, s'estan explorant noves opcions de tractament més segures i efectives, especialment per a reduir la dependència a llarg termini dels corticoesteroides, que poden tenir efectes secundaris significatius.

La polimiàlgia reumàtica és una malaltia crònica, però amb el tractament adequat, la majoria de les persones experimenten una millora significativa en els seus símptomes i poden portar una vida activa i normal. També s'ha de controlar perquè no derivi a un altre problema de salut com arteritis de cèl·lules gegants, que crea símptomes com ara el mal de cap.

Quins símptomes provoca la polimiàlgia reumàtica?

La polimiàlgia reumàtica es caracteritza pel desenvolupament de certs símptomes, que solen aparèixer de manera sobtada. Els símptomes més comuns de la polimiàlgia reumàtica inclouen:

  1. Dolor i rigidesa muscular: El símptoma principal és el dolor i la rigidesa en les articulacions, especialment en el coll, espatlles, malucs i cuixes. Aquesta rigidesa és més notable als matins o després de períodes prolongats d'inactivitat, i pot limitar la mobilitat de les articulacions afectades.
  2. Rigidesa matutina: Moltes persones amb polimiàlgia reumàtica experimenten una rigidesa matutina prolongada, cosa que significa que poden tenir dificultat per a moure's i realitzar activitats diàries en despertar. La rigidesa matutina pot durar més d'una hora i millorar gradualment al llarg del dia.
  3. Feblesa muscular: Algunes persones poden experimentar feblesa muscular, la qual cosa pot dificultar la realització de tasques quotidianes, com aixecar objectes pesats o pujar escales. Aquesta feblesa muscular sol ser més pronunciada en les àrees afectades pel dolor i la rigidesa.
  4. Sensibilitat en les articulacions: Les articulacions afectades per la polimiàlgia reumàtica poden tornar-se sensibles al tacte. La pressió sobre aquestes articulacions pot provocar dolor i malestar.

Diagnòstic i tractament per a la polimiàlgia reumàtica

El diagnòstic de la polimiàlgia reumàtica es realitza a través d'una combinació d'avaluació clínica, un examen físic, anàlisi de laboratori i estudis d'imatge. El metge realitzarà una història clínica detallada, preguntant sobre els símptomes, la seva durada i patró d'aparició. A més, se sol·licitaran anàlisi de sang per detectar marcadors inflamatoris com la velocitat de sedimentació globular (VSG) i la proteïna C reactiva (PCR).

Dona amb problemes de mobilitat pel matí.

El tractament per a la polimiàlgia reumàtica generalment implica l'ús de medicaments per a reduir la inflamació i alleujar els símptomes. El medicament més comunament utilitzat és la corticoesteroides, com la prednisona. Aquests medicaments antiinflamatoris funcionen suprimint la resposta inflamatòria del sistema immunològic.

El tractament típic de la polimiàlgia reumàtica comença amb una dosi alta de corticoesteroides, que generalment es prenen una vegada al dia en el matí. Aquesta dosi alta ajuda a controlar els símptomes i reduir la inflamació. A mesura que hi hagi una resposta al tractament, el metge anirà reduint gradualment la dosi fins a arribar a la dosi mínima efectiva. El pacient pot arribar a tenir un estil de vida normal i una bona qualitat de vida.

És important seguir amb l'atenció mèdica especialitzada en malalties reumàtiques i no interrompre el tractament de manera sobtada, ja que això pot provocar un rebot dels símptomes i empitjorament de la malaltia. També és possible que el metge recomani la ingesta de suplements de calci i vitamina D, ja que els corticoesteroides poden afeblir els ossos.

Alleujar símptomes de la polimialgia reumàtica.

A més del tractament amb corticoesteroides, es poden prendre altres mesures per a alleujar els símptomes i millorar la qualitat de vida de les persones amb polimiàlgia reumàtica:

  1. Exercici: Realitzar exercicis de baix impacte i estiraments pot ajudar a mantenir la flexibilitat, reduir la rigidesa i enfortir els músculs afectats.
  2. Calor: Aplicar calor en les àrees afectades pot ajudar a alleujar la rigidesa i reduir el dolor.
  3. Descans adequat: És important equilibrar l'exercici amb el descans adequat per a permetre que el cos es recuperi i reduir la fatiga.
  4. Alimentació saludable: Mantenir una dieta equilibrada i saludable pot ajudar a mantenir un pes adequat i promoure la salut general.

Grau de discapacitat per tenir polimialgia reumàtica

A Espanya, la polimiàlgia reumàtica pot ser considerada com una malaltia que pot generar un grau de discapacitat, depenent de l'avaluació mèdica realitzada per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) o l'Institut Social de la Marina (ISM), segons correspongui.

L'INSS i el ISM són els organismes encarregats d'avaluar i reconèixer la discapacitat a Espanya. Per a obtenir un grau de discapacitat, s'ha de presentar una sol·licitud juntament amb la documentació mèdica pertinent, que inclogui informes clínics, proves diagnòstiques i qualsevol altra informació rellevant sobre la malaltia i els seus efectes en la funcionalitat i qualitat de vida.

És important destacar que l'atorgament d'un grau de discapacitat no està garantit i dependrà de l'avaluació individual de cada cas. Per tant, es recomana consultar amb un metge especialista i/o un assessor legal per obtenir informació més precisa sobre els requisits i el procés de sol·licitud de discapacitat en el context espanyol.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu