El 70% dels joves declaren tenir una relació positiva o molt positiva amb els seus avis, encara que en més d'un 33% dels casos aquesta relació s'ha anat distanciant amb el temps, des que els néts s'han fet adults.
Ho diu una investigació realitzada per l'Institut de Recerca IPSOS i que s'ha dut a terme sobre una mostra de més de 2.500 joves procedents de l'àrea mediterrània europea. Concretament, s'han recopilat dades d'Espanya, Portugal, Itàlia, França, Turquia i Israel.
Un fet destacable de l'estudi és que, a més de la meitat dels entrevistats els agradaria recuperar la relació amb els seus avis, ja que els consideren part fonamental del seu nucli familiar. Els nois i noies relacionen als seus avis amb diverses experiències i records. Per exemple, més de la meitat els associa amb la paraula “menjar”, també amb el mot “vacances” i “paga”. En el cas dels francesos, a més, els relacionen amb “anar a mostres, museus i espectacles” i els portuguesos amb moments de “joc compartit”.
El “refredament” de la relació a mesura que els joves creixen s'associa a diferents tendències segons el país. En el cas dels espanyols, francesos, portuguesos i israelians s’associa al fet de “tenir menys temps lliure”. Al nostre país, a més, altres motius esmentats són “la creació de la pròpia família” i “la carrera”. També l'ús de la tecnologia i l'ús de les noves vies de comunicació que majoritàriament usen per contactar amb gent de la seva edat.
De totes maneres, els avis són cada dia “més tecnològics”. Els més moderns en aquest sentit són els turcs, ja que un 25% usa cada dia les aplicacions per smarphones i les xarxes socials.
Apaguem per una estona els telèfons, tanquem uns minuts els llibres, agafem fills, pares i germans… que ens anem de visita. Els nostres avis ens necessiten! 🙂