Xkelet és una fèrula impresa en 3D que neix amb la intenció de reescriure les regles del joc de la traumatologia. Xkelet permetrà substituir el guix i corregir les fractures de forma totalment personalitzada.
Com funciona Xkelet?
Aquest aparell està format per dues peces impreses en 3D que s'uneixen mitjançant unes juntes. Quan els metges reben a algú amb una fractura o lesió en les extremitats, escanegen la part afectada amb un programari que ve integrat en un Ipad amb un escàner i en 20 segons ja tenen la peça creada. Després, la peça s'envia a producció, i en uns 3 o 4 dies ja està llesta per utilitzar.
Aquests 3 o 4 dies sense fèrula no són un inconvenient ja que són els dies posteriors a la lesió, període en el qual és més freqüent experimentar inflamacions.
Quins són els avantatges de Xkelet davant del guix tradicional?
L'escaiola és un mètode usat des de fa molts segles. El seu principal avantatge és que és barat i molt fàcil d'utilitzar. Però, de vegades, aquest sistema produeix úlceres per decúbit i no és pràctic de conviure-hi amb la vida que duem.
La nova fèrula impresa en 3D no produeix aquestes úlceres per decúbit, i permet ajustar-se a la perfecció a l'extremitat per controlar la fractura. A més és lleugera i permet dutxar-se i fer vida normal. També ventila l'extremitat i és més dura, més resistent i més flexible que un guix.
Segons els seus creadors, Ricardo Veiga i Jordi Tura, amb Xkelet les lesions es recuperen 15 dies abans que amb guix, i els pacients no pateixen pèrdua de massa muscular.
Un altre aspecte positiu és que permet personalitzar-se, és a dir, el pacient podrà escollir de quin color vol la peça i les juntes. Aquest és un pas endavant en el món ortopèdic, ja que costa trobar productes i solucions funcionals i alhora estètiques.
L'escaiola desapareixerà?
De moment no, alguns metges asseguren que el guix es molt útil en immobilitzacions petites, sobretot d'avantbraços o canells. A més, en molts casos, durant els primers dies de la lesió (propensos a inflors) és adequat usar escaiola i després substituir-la per una fèrula o órtesis.
Quan es podrà usar i on podrem trobar-la?
El sector sanitari privat s'ha interessat enormement per aquesta solució. Està previst que a finals de 2016 i principis de 2017 arribi a la majoria de mútues, també les laborals.
En el sector públic de moment és difícil la seva implantació ja que segons Tura: “La sanitat pública està centrada en el preu i nosaltres no podem ser tan competitius com el guix”.
D'on va sorgir aquesta idea que trenca barreres?
La idea va sorgir de pura casualitat quan un dels seus creadors Ricardo Veiga (llicenciat en infermeria i otalmologia) va patir un accident de moto que li va fracturar una cama i el va immobilitzar durant 2 mesos. Durant aquest temps va patir complicacions musculars, úlceres de cúbit, molèsties freqüents en dutxar-se… I la impossibilitat de gaudir del seu fill recent nascut.
Uns mesos més tard, ell i Tura, van coincidir amb el projecte de final de carrera d'un estudiant d'enginyeria que havia creat una fèrula gràcies a la impressió 3D. Els va cridar tant l'atenció que es van posar a buscar informació per si aquest “invent” podria tenir una aplicació en el sector mèdic i millorar la qualitat de vida de les persones amb mobilitat reduïda a causa de fractures òssies.
Exkelet només permet cobrir les extremitats superiors i inferiors?
De moment sí, però ja estan treballant per millorar el programari d'escaneig perquè pugui cobrir altres parts del cos.
Bravo! Des de de Válida sin barreras estem molt contents que una idea tan vàlida es faci realitat. Exkelet segurament suposarà una gran millora per a moltes persones que pateixen de manera temporal problemes de mobilitat.