Us imagineu autobusos que es condueixin sols i que a més siguin intel·ligents, autònoms, accessibles i que parlin la llengua dels signes?
Gens més lluny que la realitat. L'empresa Manser, IBM i un fabricant automóvilístico independent anomenat Local Motors estan desenvolupant un autobús llançadora elèctric i autònom que combina la intel·ligència artificial (IA), la realitat augmentada (RA) i les apps de Smartphone per poder servir a les persones amb discapacitat visual, física, auditiva i cognitiva.
Aquests autobusos, anomenats Olli, estan pensats per ser venuts a ciuddes, aeroports, empreses, universitats, etc, i circulen a una velocitat inferior als 60 km/hora.
Aquests autobusos poden arribar a les carreteres d'EE.UU a l'agost de 2018.
Com és Olli?
Olli utilitza la IA per conversar amb els passatgers, ja sigui a través de veu o de textos mostrats en un IPAD, i navega gràcies a un radar i càmeres òptiques, entre altres mecanismes.
Les càmeres generen mapes 3D de la zona a recórrer, amb una precisió d'un centímetre. Després, un humà és encarregat de determinar la ruta de l'autobús. Si durant el trajecte, Olli detecta alguna emergència gràcies als seus sensors, pot reaccionar de dferentes maneres: avisa al seu supervisor humà, flama a les autoritats o es condueix solament a un hospital o estació de policia.
Olli accessible
El vehicle està ara mateix en fase de proves, i en la segona generació d'autobusos inclouran a més tecnologia de suport. Aquests Olli Accessible es fabricaran a partir del 2018. A més, els Futurs Ollis podrien dirigir als passatgers cap als seients que estiguin lliures gràcies a pistes d'àudio i apps móvils. També podrien incloure informacions tàctils dissenyades per a cada seient, quan la gent recorri el passadís sentiria una vibració en el braç o mà i ho alertaria que allí hi ha un seient disponible.
Què us sembla? Creeu que aquest projecte seria ben rebut al nostre país?
Font: Technology Review