“L'accessibilitat no és només una necessitat per a les persones amb discapacitat, sinó per a totes les persones”. I és que, si en un espai pot passar-hi una persona en cadira de rodes, per exemple, també hi passarà un pare o mare amb un cotxet de bebè, una senyora gran amb bastó o un jove que s'ha trencat la cama i que no la pot doblegar, amb major comoditat.
Moltes vegades, es té la idea que fer accessibles els llocs és car o difícil. Gens més enllà de la realitat ja que, per sort, el mercat ha evolucionat de tal manera que existeix un ampli ventall de solucions que s'adapten a tots els casos.
Apostar per accessibilitat és millorar la qualitat de vida de les persones. En el nostre dia a dia trobem molts exemples, des del cas de la Vila Olímpica / Vila Paralímpica dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona 1992; a la casa de Juanjo, un home que va en cadira de rodes i que necessita un ascensor i no té espai a la seva casa.
Com s'han solucionat aquests casos i tants altres? Amb “ajustaments raonables”. Els podreu conèixer en la trobada que es realitzarà aquest proper dijous dia 10 de novembre en el COAC (Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Plaça Nova 5, Barcelona). Des de les 10h del matí fins a les 13h aproximadament comptareu amb 3 ponències de luxe:
Ponents:
10-11h: Enrique Rovira-Beleta, Arquitecte i Director de Rovira-Beleta Accessibilitat, S.L.P., Responsable de l'Àrea d'Accessibilitat en la School of Architecture de la UIC Barcelona. Màster Cooperació Internacional d'Arquitectura i Emergències.
Enrique parlarà sobre la seva experiència en l'assessorament en les normatives d'accessibilitat vigents. També exposarà la seva experiència en Patrimoni i Turisme Accessible; així com també en els cursos de la School of Architecture de la UIC Barcelona, amb l'assignatura obligatòria “Accessibilitat”, i la revisió de l'accessibilitat en tots els Treballs Final de Carrera. A més, Enrique ens explicarà la seva experiència com a director del “Postgrau en Accessibilitat i Disseny per a Tothom”, tot un referent a nivell estatal i internacional, ja que és l'única Escola d'Arquitectura a Espanya, i una de les poques del món, que té assignatura obligatòria en Accessibilitat, i Postgrau en la seva versió online interactiu.
11-12h: Albert Vila, Director de l'empresa “Válida sin barreras”, especialista en solucions de supressió de barreres arquitectòniques, mitjançant plataformes elevadores verticals o inclinades.
L'Albert parlarà sobre accessibilitat en habitatges, comunitats, locals, edificis públics i privats analitzant casos reals d'especial dificultat i les seves posteriors solucions. Partint d'un marc teòric, podrem analitzar casos com el de la Universitat Complutense de Madrid.
D'altra banda, incidirà en la normativa de plataformes elevadores i/o salvaescales en edificis existents. Donarà exemples de bones pràctiques aplicant, segons el cas, el concepte de “ajustaments raonables”, sobretot en habitatges i edificis existents. Per finalitzar farà un repàs a les últimes novetats del sector, amb especial èmfasi en l'innovador sistema “Elevo”.
12-13h: Sr. Guillermo Hurtado, Tècnic en accessibilitat del Institut Municipal de Personis amb discapacitat-IMD de l'Ajuntament de Barcelona.
Guillermo ens explicarà exemples de bones pràctiques realitzats a la ciutat de Barcelona, en la via pública, en el transport i en edificis emblemàtics com el Centre Cultural del Born. I és que, l'accessibilitat en els entorns i serveis garanteix la igualtat d'oportunitats i la no discriminació de les persones amb discapacitat en el desenvolupament de les activitats de la vida quotidiana; així configurada, l'accessibilitat respon a una qüestió de drets fonamentals.
La seva aplicació pràctica evidència una realitat “el benefici compartit per al conjunt de la ciutadania”:
1. Dissenyant per a una minoria?: reflexions entorn l'accessibilitat
2. Els ajustaments raonables.
3. Exemples pràctics d'intervencions.
Promet ser un matí interessant i productiu en el qual també s'obrirà torn de precs i preguntes perquè tothom pugui exposar els seus dubtes i rebre consell expert. Esteu convidats.
Podeu inscriure-us aquí.
Fins al dijous!