La superació té sempre la seva recompensa. Hugh Herr ha rebut el Premi Princesa d'Astúries de Recerca Científica i Tècnica 2016 per haver contribuït al desenvolupament i al disseny d'extremitats biòniques i pròtesis robòtiques. Aquestes extremitats són les primeres a imitar el moviment natural humà.
El seu equip de científics s'encarrega de desenvolupar cames, genolls i turmells que es connecten als nervis a través de sensors. Aquests transmeten les ordres del moviment exacte que el cervell vol realitzar amb l'extremitat absent. L'objectiu és imitar el moviment dels músculs basant-se en el càlcul de pressió que requereix cada pas d'una persona d'un pes i alçada determinats.
El mateix Herr usa les pròtesis que ell i el seu equip dissenyen. Quan tenia 17 anys es va perdre 3 nits en el Barranc de Huntington (Nou Hampshire) on estava realitzant escalada. Van aconseguir rescatar-lo, però va patir una greu congelació per la qual cosa van haver d'amputar-li les dues cames. Un dels voluntaris que va ajudar en el seu rescat va morir. És per això que el biofísic va decidir dedicar tot la seva vida i esforç a dissenyar peces protèsiques per tornar a escalar i ajudar a d'altres persones que, de la mateixa manera que ell, no tenen extremitats.
El professor Herr és un gran exemple de com aprofitant coneixements multidisciplinaris (medicina, enginyeria, neurociencias, robòtica, intel·ligència artificial, química, matemàtiques…) es poden crear noves vies de tractament per a la recuperació funcional de moltes discapacitats.
Amb aquestes pròtesis les persones poden fer vida normal, passejar, ballar… Podeu veure l'emocionant video d'Hugh Herr a la xerrada TEDD que va impartir. Veureu de la mà d'una ballarina com de natural és el moviment de les pròtesis robòtiques que crea... VEURE VIDEO.
Font: ElMundo i Discapzine