“Les persones amb discapacitat segueixen trobant masses obstacles en l’entorn quotidià, però ciutats com Berlín estan al capdavant alhora de fer la vida més accesible a tothom”. Així ha justificat Viviane Reding, Vicepresidenta de la Comissió Europea, el premi Ciutat Accessible 2013 per a la capital alemanya.
El jurat s’ha decantat per aquesta urb per la seva política estratègica i integradora en matèria de discapacitat. Destaquen el seu sistema de transports i la inversió realitzada en accessibilitat en els projectes de reconstrucció, perseguint un objectiu: el de convertir la ciutat, abans dividida, en un entorn accessible i sense barreres.
Segons Reding, tenir en compte solucions accessibles es tradueix en noves oportunitats de negoci i pot ser un nou estímul per a la innovació i el creixement econòmic. Així que, aquesta és la raó per la que l’accessibilitat és el nucli de l’estratègia europea en discapacitat. A més, estan preparant noves propostes per a una llei europea en aquesta matèria.
Finalistes del premi:
- Nantes (França): una ciutat que dialoga amb els ciutadans per tal que les persones amb discapacitat puguin idear i crear projectes comuns.
- Estocolm (Suècia): ha creat un enfocament a llarg plaç i integrador amb l’ideal de convertir-se en una ciutat de categoria mundial accesible per a tothom.
Aquest any a més, el jurat ha otorgat mencions especials, entre elles a dues ciutats de l’estat espanyol:
- Pamplona: la ciutat ha fixat un pla quadriennal per a renovar les infraestructures locals, inclosa la ciutat vella. S’han instal·lat elevadors, rampes i pasarel·les.
- Bilbao: per usar les tecnologies de la informació i la comunicació a favor de les persones amb discapacitat.
Font: construible.es i Europa Press