Les persones grans cada vegada més opten pels coneguts e-readers davant dels llibres de tota la vida, i és que l’opció electrònica els ofereix una sèrie d’avantatges que desconeixien fins el moment.
Entre elles, els llibres electrònics són lleugers (pesen menys que una novel·la de tapa dura), ofereixen la possibilitat de personalitzar el contrast lluminós i el d’engrandir el text per a una lectura més relaxada.
S’han realitzat estudis per comprovar aquesta afirmació, com el de la Universitat Johannes Guttemberg a Mainz, Alemanya, que van analitzar la freqüència ocular i l’activitat cerebral de 26 joves d’entre 21 i 34 anys amb la de 21 adults majors de 60 anys mentres llegien textos en tablets, e-readers i pàgines impreses. Els resultats van ser molt significants en el cas de la gent gran. Les dades van mostrar que en aquest tipus de públic la lectura és més fàcil i millor amb pantalles de tinta electrònica, que no emeten llum des del fons del dispositiu, i així eviten l’estrès ocular i la fatiga.
Així doncs, aquests dispositius poden suposar una nova “ajuda” per tal que les persones amb problemes visuals o fins i tot amb algun tipus de discapacitat, puguin seguir gaudint del plaer de llegir.
És el cas d’una de les persones que va participar a l’estudi:
“Sóc una persona amb discapacitat, però molt àvida en la lectura de llibres, i he pensat que els e-readers són brillants per a mi per la següent raó: les meves mans no estan bé, i llegir llibres de paper em resulta molt dolorós, però els e-readers són lleugers i fàcils d’usar simplement lliscant-hi els dits”.
Petits avenços i canvis amb els que les persones amb discapacitat visual o gent gran podran millorar la seva qualitat de vida.