sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Notícies

informació al dia

L'accessibilitat en els habitatges d'obra nova

accessibilitat salvaescales obra nova

A poc més de dos anys perquè la nova llei d'accessibilitat obligarà a tots els habitatges a ser accessibles, les últimes dades sobre obra nova demostren que no s'està complint amb la normativa. Segons els estudis de la Fundació ONZE i el CERMI, en 2013 solament el 2% dels habitatges que s'acabaven de construir a Espanya complien amb la normativa.

Les principals deficiències provenen dels ascensors, normalment situats en altells als quals solament es pot accedir mitjançant una rampa. En altres casos, les dimensions del propi ascensor són tan reduïdes que no permet l'entrada d'una cadira de rodes, suposant una barrera encara major.

Amb l'entrada de la nova llei d'accessibilitat al desembre del 2017, si un veí d'un bloc de pisos necessita una adaptació, ja sigui mitjançant una plataforma salvaescales, un elevador de curt recorregut o un ascensor; la comunitat de propietaris està obligada a instal·lar-ho. Això suposa traslladar el cost d'aquestes adaptacions del constructor al comprador, qui es veurà per llei obligat a garantir l'accessibilitat dels veïns que així ho necessitin. A més els propietaris correran amb les despeses de les adaptacions.

La causa d'aquestes deficiències no cal buscar-les tant en el constructor, simple executor de les obres, sinó en el promotor i en l'arquitecte. I és que en moltes universitats espanyoles, per estrany que sembli, no s'exerceix cap tipus d'educació relacionada amb l'accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda. Per això, el disseny estètic sol prevaler per sobre de la funcionalitat, deixant com a últim punt l'accessibilitat.

En molts altres casos, la insistència del promotor per reduir costos i augmentar beneficis porta a sacrificar elements com a rampes o ascensors amb accessos amples. En altres paraules, s'opta per suprimir aquest tipus d'elements per aconseguir una millor venda, encara que impliqui impedir la mobilitat d'una manera autònoma d'una persona en cadira de rodes. Això es tradueix que l'accessibilitat en els habitatges d'obra nova sigui, a dia d'avui, precària en 8 de cada 10 casos.

Cal recordar que qualsevol persona pot acabar utilitzant una cadira de rodes, ja sigui per accident, malaltia o altres raons. Per això, és un deure social garantir l'accessibilitat de les persones d'una manera autònoma i inclusiva, sobretot si parlem de la seva llar.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu