L'avanç de la robòtica aplicada a l'ortopèdia, més conegut com a biònica, és imparable. La irrupció de tecnologies com la impressió 3D, els smartphones o la connectivitat multiplataforma ha permès realitzar un salt de gegant en els últims anys. Fins ara, les pròtesis normalment s'associaven a ajudes tècniques fixes o amb escassa mobilitat, poc realistes però funcionals. En la majoria de casos, els braços o cames ortopèdics servien principalment com un punt de suport o agarri, funcions que ara es veuen àmpliament superades.
El projecte de la companyia japonesa Exiii entra de ple en aquesta nova etapa. Es tracta d'una mà biònica connectada a un smartphone que utilitza codi obert. Es podria dir que és una mà biònica treta d'una novel·la de ciència ficció. Per al seu desenvolupament s'ha utilitzat una impressora 3D, reduint els costos de producció a una xifra sorprenent: 300€. Fa uns anys, un projecte similar hagués costat desenes de milers d'euros, però gràcies a les noves tecnologies el projecte ha resultat assequible… i viable.
El disseny de la mà suma un altre punt a favor. Les formes futuristes i la qualitat dels acabats fan d'aquesta mà un producte atractiu i discret, a més de funcional. El prototip de proves, anomenat HACKberry, ha permès realitzar tasques complexes i que requereixen gran sensibilitat, com per exemple, passar les pàgines d'un llibre o lligar-se la cremallera de l'abric, com apareix a Youtube.
I la gran pregunta: on es pot comprar? De moment, caldrà esperar. No es ven ni s'ofereixen prototips, però l'empresa ofereix més informació a través de la web corporativa. Fins avui, els seus 5 prototips han demostrat complir amb escreix l'objectiu de Genta Kondo (CEO de Exiii): “fer una pròtesi que les persones amb discapacitat realment volguessin usar”.
Font: Techinasia